Mai e o zi până la reducerea preţurilor la medicamente, iar Ministerul Sănătăţii se gândeşte deja la alte economii. De săptămâna viitoare, ministerul vrea să reducă nivelul de compensare pentru 21 dintre cele mai folosite tratamente ale afecţiunilor cardiace, gastrice, reumatice şi psihiatrice. Ceea ce înseamnă preţuri mai mari în farmacii. Vezi toate detaliile pe radiounirea.ro.
Unele dintre cele mai solicitate medicamente pentru boli cronice ar putea fi mai scumpe de săptămâna viitoare. 21 de substanţe vor trece de la un nivel de compensare între 50 şi 90 la sută, la unul de 20 la sută. De exemplu, pentru pastilele pe bază de ranitidină, un pacient va plăti anual în loc de 15 lei, 124 de lei. Preţul pentru cele cu piroxicam urcă de la 120 la 192 de lei, iar cu piracetam, acum gratuite, vor costa 300 de lei pe an.
Bolnavii care nu-şi permit să suporte diferenţa de preţ ar putea primi alte medicamente, în principiu asemănătoare. Dar nu neapărat la fel de eficiente.
Oficial, banii economisiţi vor fi folosiţi pentru terapii de ultimă generaţie. Totuși, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu par să ştie exact pe ce sumă vor conta ca urmare a scumpirii.
sursa: activenews.ro