Rămâi conectat

Știri

Poluare accidentală pe râul Arieș : Cauza accidentului a fost o defecțiune la sistemul de evacuare a apelor uzate, la o sondă care nu a mai fost utilizată din 1988

Publicat

în

Cauza accidentului de pe râul Arieș a fost o defecțiune la sistemul de evacuare a apelor uzate, mai precis la o sondă inversă care nu a mai fost utilizată din 1988.

Rezultatele anchetei : din declarațiile directorului Cupru Min SA rezultă că sonda inversă care a cedat este cauza incidentului. Directorul firmei mai declară că începand din anul 1993 în zonă s-a observat apariția unui izbuc (grifon) care a fost în permanență monitorizat. Analiza chimica a apei ivite a condus la ideea ca aceasta apă nu provine  din exfiltrațiile barajului. La baza acestor afirmații stau analizele chimice  efectuate cât și observațiile Comisiei de urmărire a comportării în timp a barajelor care trimestrial se deplasează în teren și prelevă probe  de apa din acest izbuc. La începutul anului 2016 s-a încheiat un contract cu proiectantul Cepromin Deva care să cuprindă soluții de izolare și capsulare totală a galeriei cu oprirea scurgerilor, situație care se află în prezent în derulare. S-a solicitat și prezența expertului, președintele Comisiei Naționale pentru stabilirea unor măsuri de remediere a acestei probleme. În cursul lunii martie 2017 a avut loc o a doua ședință a comisiei.

Impactul și efectele produse asupra faunei si florei din bazinul Arieșului: având în vedere rezultatele masurătorilor indicatorilor de calitate a apei avansăm ipoteza ca impactul asupra faunei și florei din bazinul Arieșului va fi minor. Pentru un răspuns mai concret și elaborat va fi nevoie să se efectueze observații în timp. Este posibil ca impactul semnificativ să fie observat pe cursul Văii Șesii, până la confluența cu râul Arieș. Nu s-a raportat mortalitate piscicolă pe Arieș.

Rezultatele analizelor de apă solicitate de Garda de Mediu si analizele Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: Garda de Mediu  a cerut analize de apă, acestea fiind prelevate și efectuate de către specialiști din cadrul LCA (Laborator de Calitatea Apelor) ABA Mureș, în laboratoare acreditate .

Citește și 22 martie, Ziua Mondială a Apei

Sancțiunile aplicate agentului economic care a cauzat accidental: firma va fi sancționată contravențional pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu după finalizarea cercetarilor.

Măsuri urgente luate pentru diminuarea efectelor accidentului produs: s-a trasat de catre GNM  Alba măsura de curățare a zonei afectate de deversarea sterilului.

Măsuri finale dispuse în urma poluării accidentale de pe râul Arieș: Galeria de evacuare a iazului de decantare de la Valea Șesei urmează să fie închisă pentru a evita riscul unei recidive. Termenul de realizare a lucrărilor va fi stabilit în funcție de soluția propusă de proiectant, însă nu mai târziu de sfârșitul trimestrului III al anului curent. Această decizie a fost dispusă în urma analizei comisiei de specialiști formată din experți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, Administrației naționale ” Apele Române”, Instituției Prefectului – Județul Alba, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ” Unirea” și Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu. Comisia a constatat în urma verificărilor efectuate la fața locului, că incidentul nu afectează siguranța structurală și stabilitatea barajului iazului de decantare, în condițiile în care activitatea de depunere a sterilului de flotație se realizează la coada iazului. În acest sens, comisia a dispus continuarea depunerii sterilului de flotație conform tehnologiei de lucru stabilită de proiectant, cu evitarea aportului de apă suplimentar pe zona de infiltrare. Specialiștii au mai constatat că apele nu au condus la poluarea cu substanțe chimice a cursurilor de apă din aval, înregistrându-se doar o creștere a turbidității, fără mortalitate piscicolă, iar incidentul a avut un efect strict local fără a se resimți în râul Mureș, conform analizelor realizate de către Administrația Bazinală de Apă Mureș. Prezent la fața locului, prefectul județului Alba, domnul Dănuț Emil Hălălai a stabilit ca până la finalizarea lucrărilor de închidere a galeriei de evacuare, S.C. Cuprumin S.A. va raporta evoluția situației către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba, care a fost însărcinat cu monitorizarea lucrărilor. Totodată, ABA Mureș va continua monitorizarea calitativă a apei pe râurile Valea Șesei și Arieș.

Instituția Prefectului – Județul Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba