Pentru a urma un astfel de program, poliţiştii locali trebuie să facă o cerere avizată de şeful structurii la care lucrează, să nu aibă probleme medicale, să nu aibă cazier şi să fi terminat liceul cu diplomă de bacalaureat.

Proiectul de act normativ stabileşte numărul cursanţilor şi perioadele în care se realizează programele de formare iniţială, instituţiile de formare ale Ministerului Afacerilor Interne organizatoare, repartizarea numărului de locuri pentru fiecare instituţie de formare, precum şi cuantumul cheltuielilor de şcolarizare/cursant/program de formare iniţială.

Achitarea cheltuielilor de şcolarizare privind programele de formare inițială și modulele de management, precum și a cheltuielilor de cazare și servire a hranei, se realizează de către structurile poliţiei locale, în baza contractelor de formare profesională încheiate în acest scop.

În cazul neprezentării sau nepromovării examenului de absolvire, respectiv a evaluării de competență în cazul modulului de management, la cerere, cursantului în cauză i se eliberează adeverinţă de participare la cursuri, în care se specifică competenţele certificate în urma şcolarizării.

Citește și Ce atribuţii are poliţistul local din cartierul tău? Când şi cum te poate ajuta

Cursantul are posibilitatea de a solicita reexaminarea, o singură dată, în termen de 6 luni de la finalizarea programului de formare iniţială, respectiv a modului de management, cu oricare din seriile următoare, la oricare dintre instituţiile de formare prevăzute în anexă care organizează în această perioadă examen de absolvire. Reexaminarea se realizează cu plata cheltuielilor de cazare și servire a hranei, dacă este cazul, fără plata unor cheltuieli suplimentare privind programele de formare inițială și modulele de management

Sursa.digi24.ro