Rămâi conectat

Știri

Poftele alimentare influențate de mediul on-line

Publicat

în

Fotografiile cu mâncare au devenit o adevărată industrie odată cu reţelele de socializare. Pare că gătim pentru a posta! Ori de câte ori mergem la restaurant sau facem singuri un preparat trebuie neapărat să îl punem pe Facebook, Instagram sau Pinterest. Specialiştii vorbesc însă despre o sabie cu două tăişuri. 

Până acum câţiva ani vedeam doar mâncarea făcută de mama sau bunica. Acum, avem acces la poze şi reţete din întreaga lume.

Nu e uşor să faci poze cu mâncare într-o lume în care… imaginea contează! Tocmai de aceea pe internet sunt milioane de tutoriale care te învaţă cum să obţii captura perfectă.

Pia Marina Voicu, social media manager: „Like-urile vin foarte mult din senzaţiile pe care le oferi cu acea postare, atmosfera pe care o creezi şi sentimentul pe care îl ai când citeşti textul respectiv, pentru că de fapt despre asta este vorba. Îţi da un stimul: fă lucrul ăsta acum!”

O demonstrează şi un sondaj la care au participat 10.000 de oameni: 44% dintre ei au declarat că realizează fotografii atunci când iau masă la restaurant, pentru a le publică pe reţelele de socializare. Dintre aceştia, 60% nu îşi lasă prietenii să mănânce până nu fac poze şi cu preparatele alese de ei.

Pia Marina Voicu, social media manager: „Ajungi tot timpul să mănânci mâncarea rece, pentru că până apucă toată lumea de la masă să pozeze mâncarea respectivă trece un timp. E bine, e rău? Ce crezi? Contează foarte mult să ieşi la masă cu oameni la fel de pasionaţi că şi ţine de fotografia de produs.”

Tania Bordianu, blogger culinar: „Tendinţa este să postezi fotografii cu alimente noi, pe care nu le-ai testat până acum şi vii cu ceva inedit. Sau cu preparate interesante, aranjate frumos în farfurie. Exact! Se spune că prima dată mâncăm cu ochii, apoi mirosim alimentul şi apoi îl mâncăm şi atunci bineînţeles că platingul, aranjamentul este unul dintre cei mai importanţi factori la început.” „Am strâns o comunitate de peste 20.000 de oameni care urmăresc reţetele, comentează, fac reţete, trimit poze şi chiar sunt şi foarte mulţi oameni care şi-au şi schimbat stilul de alimentaţie.”

Claudia Iordache, psiholog: „Susţinerea întotdeauna va fi un lucru pozitiv. Persoanele care sunt la dietă, care încearcă să înveţe alimentaţia sănătoasă de multe ori sunt vulnerabile şi au nevoie de susţinere.”

Atenţie însă ce persoană vă alegeţi ca model!

Tania Bordianu,  „Întotdeauna urmărim o persoană care ne place şi dacă persoană respectivă bea o băutură anume şi are fotografii cu acea băutură ai tendinţa să copiezi comportamentul persoanei care îţi place.”

Astfel oamenii pot învaţă obiceiuri nesănătoase. Nu de puţine ori se întâmplă că femeile să ţină diete promovate de o anumită persoană, dar lor să nu le facă bine.

Claudia Iordache, psiholog: „Pot interveni episoade depresive, pot interveni atacuri de panică: de ce la mine nu funcţionează, la ceilalţi funcţionează şi dimpotrivă să se ancoreze în obsesia pt mâncare şi să apară mâncatul excesiv care destabilizează evident.”

Există însă şi destule avantaje. De exemplu un studiu realizat anul trecut în America a arătat o creştere a preferinţei oamenilor pentru avocado, quinoa sau conopidă. Cel puţin în mediul online.

Claudia Iordache, psiholog: „Dorinţa de a arată oamenilor că ei mănâncă sănătos nu înseamnă că întotdeauna concordă cu realitatea. Există persoane care vor să fie validate social, pentru că ştim foarte bine că majoritatea ne-am creat o imagine pe ceea ce înseamnă facebook. Asta ce înseamnă: mănânc sănătos, sunt integrat în această societate care promovează un stil de viaţă sănătos.”

Tania Bordianu, blogger culinar: „Dar în acelaşi timp cred că lumea se orientează către un stil de viaţă sănătos şi chiar şi persoanele care nu şi-au dat interesul până acum sau poate îi criticau pe cei care mâncau într-un anume fel măcar încearcă.”

Nici nu ai cum altfel, cu atâtea fotografii care îţi fac poftă instantaneu. Raiul pozelor cu mâncare este pe Instagram, o reţea care se axează în special pe imagini artistice.

Foodstagrammerii, pentru că aşa se numesc cei care postează imagini cu mâncare pe instagram, sunt urmăriţi de sute de mii sau chiar milioane de oameni. Mulţi chiar au făcut adevărate afaceri din asta şi au echipe care lucrează pentru conturile lor. Alţii au început cu o idee simplă şi au ajuns să lanseze şi cărţi. Este exemplul lui Michael, un bărbat din Londra care fotografiază în fiecare dimineaţă un mic dejun… simetric.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

18 aprilie, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor: În Alba, 3 monumente patrimoniu UNESCO, Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană

Publicat

în

Astăzi, 18 aprilie, este Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost stabilită în 1982 la Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Ziua este promovată de ICOMOS (organizație internațională neguvernamentală dedicată conservării monumentelor și siturilor lumii) la nivel global.

În Alba, azi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor celebrăm cele 3 Monumente patrimoniu UNESCO: Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană şi cele 686 de monumente istorice de importanță națională și locală din Județul Alba.

Este vorba despre 202 monumente de arheologie , 448 monumente de arhitectură, 20 monumente de for public, 16 monumente memoriale/funerare

Judetul Alba dispune si de un bogat patrimoniu arheologic: Cetatea Dacica de la Capalna; Cetatea Dacica de la Cetatea de Balta; Cetatea Dacica de la Craiva (Apoulon sau Ranistorum); Orasele antice de la Apulum: Colonia Aurelia Apulensis si Colonia Nova Apulensis; Castrul Legiunii a XIII-a Gemina de la Alba Iulia.

De asemenea in Judetul Alba intalnim si zone etnografice cu specific arhitectural – identitar din care amintim: Satele Sasesti, Valea Tarnavelor, Secuimea Trascaului, Valea Sebesului, Tara Aurului, Valea Ariesului, Culmea Trascaului, Tara Motilor, Satele de piatra.

Conditiile istorice au impus o diversitate a cultelor religioase. Comunitatile de ortodocsi, catolici, evanghelici, reformati si evrei au construit ample monumente arhitecturale care imbogatesc patrimoniul cultural al judetului Alba. Un segment important de monumente il constituie bisericile si ansamblurile manastiresti, proprietate privata a cultelor religioase – Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia; Episcopia Romano Catolica; Arhiepiscopia Romano-Catolica; Biserica Franciscana etc. Lacasurile de cult existente pe teritoriul judetului Alba constitue premisele dezvoltarii turismului ecumenic, religios.

Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956 si desi ascunde multe minuni: locuri frumoase ascunse de civilizatie, monumente istorice antice sau medievale, dar si monumente ale naturii, neschimbate de secole, are incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO doar sapte grupe de monumente sau locuri din Romania, printre care se regasesc asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

Asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, incluse in patrimoniul UNESCO din anul 1993, sunt: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri. Potrivit UNESCO, aceste sate fiind reprezentative pentru peisajul cultural al Transilvaniei de sud. Judetul Alba are trei monumente istorice inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Cetatea Dacica de la Capalna, Situl Rural Calnic si Situl Rosia Montana.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba