Rămâi conectat

Știri

Pierdem în fiecare an câte 140 de mii de locuitori: Județul Alba ar mai putea pierde încă 30 % din populație, până în 2050

Publicat

în

România pierde în fiecare an 140.000 de locuitori. Delicat este că jumătate din această pierdere provine din numărul naşterilor, cu 70.000 mai mic decât cel al deceselor.

Iar 70.000 sunt emigranţii, mai bine spus diferenţa dintre cei care pleacă anual în străinătate şi cei, mult mai puţini, care se întorc acasă.

Că rămânem tot mai puţini deja nu mai este o noutate. Haideţi să vedem însă care sunt cauzele. În primul rând, migraţia. În 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, au plecat în străinătate cei mai mulţi români – peste 550.000. Iar acum pleacă anual cam 200.000.

Cei care rămân în ţară nu sunt foarte motivaţi să aibă copii. O femeie naşte, în medie, 1,6 copii, conform datelor INS. Deşi în creştere în ultimii ani, e mai puţin decât în Franţa, unde femeile fac 2, în medie. Stăm totuşi mai bine decât Portugalia, Spania sau Italia, unde media este de 1,3 copii.

Citește și Populația României, îmbătrânită și bolnavă, conform statisticilor europene

Nu e de mirare, aşadar, că sporul natural este negativ de mulţi ani încoace. Mai precis, anul 1991 a fost ultimul în care România a înregistrat un spor natural pozitiv. De atunci, situaţia este tot mai gravă. Anul trecut am fost mai puţini cu aproape 70.000, scrie stirileprotv.ro.

În județul Alba, în anul 1990, populația județului era de aproape 430.000 de locuitori. Într-un deceniu populația totală a județului Alba a înregistrat o scădere de 3,93 la sută, de la 393.956 persoane în 2007 la 378.502 persoane în 2017. Conform previziunile INS, județul Alba ar mai putea pierde încă 30 % din populație, până în 2050.

Ponderea populaţiei tinere se reduce de la an la an. Segmentul de tineri ar putea să scadă de la 3,6 milioane, cât sunt în prezent, până la puţin peste 2 milioane în 2060. Adică din 7 tineri ar putea să rămână doar 4. O scădere de aproximativ 40%. Vârsta medie a populaţiei României a depăşit 40 de ani. Este 41,5 ani, protrivit datelor Institului Naţional de Statistică. Cea mai mare scădere a fost la populaţia de până în 14 ani, cu 16.000 de persoane şi cea mai mare creştere la segmentul de peste 65 ani cu aproape 61.000 de persoane. Raportul total dintre numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor a fost de 9 la 10. Adică 9 salariaţi la 10 pensionari. Specialiştii spun că, totul se va resimţi atunci când cei care au acum peste 40 de ani vor ieşi la pensie. În timp ce numărul pensionarilor va creşte, numărul celor care plătesc contribuţii va continua să scadă, scrie digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba