Prin intermediul Legii nr. 182/2016, publicate recent în Monitorul Oficial şi ale cărei prevederi se vor aplica începând cu 17 ianuarie 2017, au fost aduse limitări pentru PFA şi întreprinderile individuale (II) în ceea ce priveşte clasele de activitate pentru care aceste entităţi pot obține autorizație, o măsură inexistentă până acum în legislaţia autohtonă.

Concret, în cazul PFA restricția va fi de maximum cinci clase de activități prevăzute de Clasificarea activităților din economia națională (acele coduri CAEN, formate din patru cifre), în timp ce în cazul II va exista o limitare de zece clase de activități. Schimbarea actelor de înregistrare va fi gratuită pentru PFA-urile vizate de noua lege.

Documentul citat prevede că odată cu intrarea sa în vigoare, adică 17 ianuarie 2017, dar nu mai târziu de 17 ianuarie 2019, PFA și II care au un număr de activități ce depăşeşte noile limite sunt obligate să-și modifice obiectul de activitate.

Procedura efectivă presupune depunerea unei cereri la Registrul Comerţului, prin care titularul entităţii (sau împuternicitul acestuia) va opta pentru păstrarea a maximum cinci (în cazul PFA), respectiv zece clase CAEN (în cazul II) şi eliminarea acelor coduri CAEN care depăşesc limitele. În cazul în care PFA-urile nu vor notifica Registrul Comerţului în legătură cu reducerea numărului de activităţi la cel mult cinci clase CAEN până pe 17 ianuarie 2019, reprezentanţii instituţiei le vor radia din oficiu, cel târziu în martie 2019, măsură valabilă în egală măsură şi pentru II-urile care nu vor respecta limita de zece coduri CAEN.

În acelaşi timp, PFA-urile care se înființează după 17 ianuarie 2017 vor fi obligate să opteze pentru maximum cinci coduri CAEN, ceea ce înseamnă că antreprenorii trebuie să își aleagă cu mai mare grijă viitoarele activităţi pe care le vor desfășura ca PFA.

Sursa:avocatnet.ro