Petru Damo, președintele FSIE, la Unirea FM : Punem la îndoială aplicativitatea noii legi a salarizării

Adăugat la Știri

salariiLegea salarizării unitare ar urma să fie depusă la Parlament în zilele ce urmează. Liderii de sindicat din învățământ spun însă că exista o îndoială privind aplicativitatea acestei legi, a declarat președintele Federației Sindicatelor Independente din Educație, Petru Damo, la Unirea FM .

O asemenea lege e binevenită, pentru că probleme așezării salariilor în sistemul public de stat, după o noua bază mai echitabilă, se impunea de mai multă vreme. Sunt și aspecte care suportă critica. Petru Damo a precizat că se îndoiește de aplicativitatea noii legi, pentru că nu s-a aplicat nici legea 221 din 2008 care a dispus creșterea salariilor cu 50 la sută și care a fost blocată prin diverse ordonanțe, astfel că s-a ajuns în instanță pentru a câștiga drepturile salariale.

Un alt minus ar fi problema sustenabilității, a declarat Petru Damo,  președintele Federației Sindicatelor Independente din Educație.

”Se pune problema sustenabilitatii. Ne punem această problemă a sustenabilitatii financiare. De unde se vor face rost de aceste fonduri?  Este legată de prima chestiune, adică de aplicativitatea practică. Există un paradox, adică legea cadru dispune niște  creșteri salariale în sectorul public și pe alta parte, deși am depășit situația de austeritate, drepturile câștigate prin hotărâri judecătorești definitive și executorii sunt încă supuse unor eșalonări, unor plăți eșalonate. Nu ai bani să dai, bani care trebuiau dați prin hotărâri judecătorești și dintr-o dată să te apuci să crești salarii.”

Petru Damo a mai precizat că în lege există destul de multe ambiguități de limbaj juridic, cu formule de genul ”se poate” , ”de până la ”, care vor lăsa loc la interpretări și care, probabil, vor da naștere la noi procese în instanțe.

De exemplu, la anexa 1, care se referă la familia ocupațională de funcții bugetare în învățământ , se vorbește de sporuri la localități izolate. Se vor da indemnizații care sunt și în prezent, dar formularea este de ”până la 20%” . La articolul 9, se vorbește de creșteri diferențiate de salarii de până la 30% ,care pot fi acordate de consiliul de administrație, în condițiile în care există resurse pe venituri proprii. Cine va stabili cât și care vor fi criteriile pe baza cărora se pot da angajaților din aceiași unitate, pentru a nu exista litigii?”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii