Spectacolul Apusenilor: Peştera Meziad, una dintre cele mai frumoase peşteri din Parcul Natural Apuseni

Adăugat la Știri

Situată la mică distanţă de comuna Remetea, Peştera Meziad este considerată una dintre cele mai frumoase peşteri din România. Sălile subterane ating înălţimi de peste 40 de metri. Aici au fost descoperite urme de locuire umană ce datează din epoca pietrei.

Un pod natural subpământean oferă o perspectivă spectaculoasă asupra sălii principale. Numeroase formaţiuni calcaroase au stârnit imaginaţia călătorilor şi localnicilor, primind denumiri ca Elefantul, Pantoful Miresei, Vulturul. La intrarea în peşteră există un parc de aventură dotat cu o tiroliană şi un traseu de cale-ferată.

Peştera are 4 nivele accesibile şi întregul traseu este în formă de 8 astfel încât la final se iese pe unde s-a intrat. Spectacolul ce se desfăşoară în faţa ochiului este impresionant, fiecare cameră având „sculpturi” în calcar, unele mai originale ca celelalte, de diverse forme, limitate doar de imaginaţie. Sala cea mare găzduieşte şi o mare colonie de lilieci. Mirosul de guano şi freamătul lor îi desconspiră de departe.

Peștera Meziad este fără îndoială una dintre cele mai vizitate peșteri din România, fiind o atracție turistică atât pentru speologi cât și pentru turiști.

Este unul din cele mai vechi obiective turistice speologice din România. Este integrată în circuitul turistic încă de la începutul secolului XX.

Peștera Meziad are o dezvoltare de 6292m din care 1038m sunt amenajați pentru turiști.

Peștera Meziad a fost studiată încă din anul 1859 de către exploratorul vienez Adolf Schmidl. Acesta reușește să cartografieze 1150m, o lungime demnă de luat în seamă pentru acele timpuri. Peștera Meziad devine astfel cea mai lungă peșteră din România până în 1934 când peștera Comarnic îi ia locul.

În anul 1921, sub îndrumarea lui Emil Racoviță, peștera Meziad intră în interesul Institutului Român de Speologie (primul din lume).

În anul 1932, sub îndrumarea geologului Erno Balogh, este finalizată o nouă topografiere a peșterii, mai exactă. Se ajunge la dezvoltarea de 3464 m.

Explorările continuă, astfel că în anul 1974 peștera are dimensiunea de 4750m iar în anul 1992 se ajunge la 6292m, dimensiuni considerate finale. Denivelarea totală a peșterii este de +89m.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii