Peștera Hodobana, una dintre atracțiile comunei Arieșeni, Alba : Un mister pentru speologia romanească

Adăugat la Știri

Situata in Muntii Bihor din Carpatii Occidentali, pe versantul stang al paraului Hodobana, care este un afluent al paraului Sohodol, Pestera Hodobana este o pestera activa, de mari dimensiuni.

Descoperita in anul 1979, aceasta pestera este considerata un mister pentru speologia romaneasca. Pestera are o singura intrare ingusta si o retea foarte complicata de galerii. Peștera Hodobana a fost descoperită în anul 1979 și este considerată una dintre cele mai dificile peșteri din România. De asemenea, peștera reprezintă cel mai mare labirint.

Speologii au descoperit aici o galerie de intrare de 25 de metri, iar apoi, dupa sute de metri, o stramtoare in Galeria Coralitelor.

Initial au fost descoperite: Sala Dante, Marile Meandre si Sala Mamut. Ulterior s-a descoperit un sistem de galerii polietajat ce continua Marele Rau, care dupa 860 de metri se sfarseste int-o cascada inalta de 20 de metri, aflata in Sala Finala.

Citește și Un județ și unsprezece opriri : Cele mai frumoase locuri din Alba

Fauna este reprezentata de exemplare ca Myotis myotis (liliacul comun) si Limonia nubeculoasa.

Intrucat are un traseu dificil, Pestera Hodobana poate fi parcursa doar de cei foarte bine antrenati si cu echipament adecvat.

In urma mai multor expeditii de explorare, pestera a devenit a treia mare cavitate din tara ca dezvoltare, detinand un adevarat record mondial ca ritm de exploatare.

Sursa:locuridinromania.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii