Peste 800.000 de români, ce poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, își serbează onomastica

Adăugat la Știri

Peste 800.000 de cetăţeni români poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este vorba de peste jumătate de milion de bărbaţi şi peste 280.000 de femei.

Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui sâmbătă majoritatea se numesc Nicoleta. Există și românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica respectiv se numesc Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Citește și Povestea lui Moș Nicolae

Numele Sfântului Nicolae înseamnă om care face parte dintr-un popor victorios. A fost supranumit „Făcătorul de minuni” şi se spune că şi-a donat întreaga avere săracilor. Tradiţia spune că Moş Nicolae le aduce daruri copiilor cuminţi, în timp ce, pentru cei neascultători, darul va fi înlocuit de o nuieluşă de măr, în semn de avertisment. Potrivit obiceiului, aceasta trebuie pusă în apă şi dacă că va înflori până de Crăciun înseamnă că cel care a primit-o a primit iertarea păcatelor. Tradiţia românească mai spune şi că Sfântul Nicolae este ocrotitorul văduvelor şi al orfanilor. Tot lui se roagă şi fetele sărace care vor să se mărite.

 

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii