Peste 80 candidaţi din judeţul Alba, înscrişi la examenul de definitivat 2017 : Noutăti, 2 subiecte în loc de 3 la proba scrisă

Adăugat la Știri

definitivat83 de cadre didactice din județul Alba s-au înscris pentru a susține definitivatul. Lista candidaţilor din Alba înscrişi la examenul de definitivat 2017 a fost publicată de către Ministerul Educației Naționale.

În  Alba, cele 83 de cadre didactice vor susține examenul în două sesiuni. Proba scrisă se va desfășura pe 20 aprilie 2017 va avea două subiecte si nu trei ca și până acum. Va fi precedată de o etapă eliminatorie, care va consta în două inspecții de specialitate la clasă și, în plus față de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal. Lucrările scrise vor fi evaluate de o comisie alcătuită din două cadre didactice din învățământul universitar sau preuniversitar, având specialitatea respectivă. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 30 aprilie 2017. Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8. La definitivat s-au înscris cadre didactice de la grădinițe, școli gimnaziale și liceale atât din din zone rurale cât și din cele urbane ale județului.

O alta noutate o reprezinta eliminarea obligației de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de înscriere va fi compus doar din documente certificate „conform cu originalul” de conducerea unității de învățământ unde sunt încadrați candidații. Aceștia vor atașa la dosar și adeverință privind calificativul obținut pentru anul școlar precedent anului în care susțin proba scrisă.

Citește și Schimbare importantă în admiterea la liceu, de anul viitor

Definitivatul este examenul care le da profesorilor dreptul de practica în învățământul preuniversitar. După definitivare, evoluția în cariera se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Profesorii se pot prezenta de maximum 3 ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pica definitivatul pot sa fie angajați în învățământ doar pe perioada determinată, ca profesori debutanți.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii