Peste 41 de milioane de euro pentru reabilitarea „Transalpinei de Apuseni” care leagă Țara Moților de Aiud

Adăugat la Știri

Consiliul Județean Alba a semnat contratul de finanțare pentru reabilitarea drumului 107I „Transalpina de Apuseni”. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a semnat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, contractul de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean 107I Aiud – Rîmeț – Ponor – Mogoș – Bucium – DN 74 Cerbu.

Investiția, cu o valoare totală de peste 44 de milioane de euro, va permite modernizarea unui drum de aproape 80 de kilometri lungime, care acum se află într-o stare foarte proastă și transformarea lui într-un drum modern, asfaltat, semnalizat și marcat corespunzător. Se va realiza o nouă cale de rulare, în lungime de peste 78 de km, vor fi amenajați circa 12 km de trotuare și 7 km de piste de biciclete, precum și 21 de stații de autobuz.

„Dăm astăzi startul unui proiect foarte important, ce va deschide noi perspective și va crea noi oportunități pentru numeroși locuitori din comunitățile aflate în această zonă a județului Alba. Fie că e vorba de dezvoltarea turismului și a activităților economice, în general, sau doar de economiile făcte cu transportul, sunt sigur că efectele benefice ale acestei investiții se vor face resițite rapid pentru locuitorii de aiciși nu doar pentru ei.

Parteneriatul Consiliului Județean cu administrațiile locale a demonstrat încă o dată că împreună se pot face lucruri importante și mă bucur că avem astăzi onoarea de a fi noi cei care semnăm primul contract de finanțare din perioada de programare 2014-2020.” –  a spus domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Proiectul va fi implementat în judeţul Alba şi vizează modernizarea drumului judeţean DJ 107I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat –DN74 (Cerbu), se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Astfel, vor fi modernizaţi 78,420 km de drum judeţean pe tronsonul 0+000 km-78+420 al DJ 107 I, vor fi amenajaţi 6,7 km de piste pentru biciclete, 12.610 mp de trotuare, 21 de staţii de autobuz şi se va asigura o semnalizare rutieră modernă, în vederea reducerii timpului de deplasare, a creşterii portanţei drumului, a reducerii consumurilor de transport şi a creşterii siguranţei de deplasare.

Valoarea totală a investiţiei este de 188.150.369,29 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 183.988.373,36 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

Proiectul, care va deservi aproximativ 30.000 de locuitori, va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii