Rămâi conectat

Știri

Peste 250 de intervenții ISU Alba pentru stingerea incendiilor, anul trecut: 2 persoane au decedat iar alte 11 au fost salvate dar au suferit diferite traume

Publicat

în

La nivelul judeţului Alba, în subordinea consiliilor locale sunt constituite 78 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă în toate localităţile din zona de competenţă, având în componență 1163 persoane (130 angajați și 1033 voluntari).

De menţionat este faptul că în judeţul Alba există servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă şi în localităţile în care I.S.U. Alba are subunităţi de intervenție (Alba Iulia, Câmpeni, Blaj, Aiud, Sebeş), aceste servicii voluntare participând la un număr important de intervenţii, singure sau în cooperare, activitatea de prevenire a situaţiilor de urgenţă fiind totuși prioritară în activitățile acestora. În dotarea echipelor specializate pe tipuri de riscuri şi a grupelor de intervenţie din componenţa serviciilor voluntare există: 31 autospeciale pentru stins incendii (25 în anul 2017), 138 motopompe, 55 buldoexcavatoare (52 în anul 2017), 6 bărci pneumatice, 2 cisterne transport apă, 25 tractoare (23 în anul 2017), 22 grupuri electrogene, 16 autoturisme, 3 ATV, 1 microbuz, 745 stingătoare, 1 instalație potabilizare apă și alte mijloace tehnice destinate asigurării intervenției operative în situații de urgență.

În zona de competență funcționează 12 servicii private pentru situații de urgență, dotate și încadrate cu 3 autospeciale stins incendii, 1 motopompă, 8 instalații speciale de stingere și hidranți, personalul acestora fiind de 388 persoane.

În plan operativ structurile de intervenţie, coordonate de Centrul operaţional judeţean, au participat la un număr de 8.094 acțiuni de intervenție în anul 2018 (8.488 în 2017), din care 1450 pentru situații de urgență sau alte acțiuni de intervenție iar 6.644 au fost solicitări SMURD – media zilnică a intervențiilor fiind de 22 intervenţii pe zi.

Comparativ cu anul 2017, în anul 2018 a scăzut cu 22,38% numărul solicitărilor (fără S.M.U.R.D.) de la 1868 în 2017 la 1450 în 2018, datorită scăderii cu 41,25 % a numărului de solicitări pentru incendii de vegetație şi scăderii cu 22,59% a numărului de intervenții la alte intervenții în situații de urgență.

Totuși, se constată o creștere cu 109,84% a numărului de intervenţii la inundații și fenomene meteo de la 61 în anul 2017 la 128 în anul 2018.

Comparativ cu anul 2017, în anul 2018 a crescut cu 0,36% numărul cazurilor de urgenţă la care au participat echipajele S.M.U.R.D – de la 6620 solicitări în 2017, la 6644 solicitări în 2018.

Din totalul acțiunilor și activităților de intervenție, 2.961 au avut loc în mediul rural (3.766 în 2017) reprezentând 36,59% și 5.133 în mediul urban (4.722 în 2017), reprezentând 63,41%.

În funcție de tipul intervențiilor și a situațiilor de urgență la care au intervenit echipajele inspectoratului, situația se prezintă astfel:

  • 257 pentru stingerea incendiilor (269 în 2017);
  • 141 la incendii de vegetație, fond forestier și deșeuri (240 în 2017);
  • 118 pentru asistență de persoane – degajări de persoane rămase blocate în apartament, ascensor, la înălțime, etc. (89 în 2017);
  • 128 la inundații și fenomene meteo periculoase (61 în 2017);
  • 11 pentru asanări ale terenului și distrugeri de muniție rămasă neexplodată (19 în 2017);
  • 7 pentru protecția mediului (11 în 2017);
  • 11 pentru salvări de animale (14 în 2017);
  • 740 alte intervenții, (956 în 2017);
  • 6170 ajutor medical de urgență (6.206 în 2017);
  • 18 pentru descarcerare (30 în 2017);
  • 196 alarme false, întors din drum sau deplasări la care nu a mai fost necesară intervenția (380 în 2017).

Ca urmare a intervențiilor au fost salvate bunuri în valoare de aproximativ 34 milioane lei (63 milioane lei în 2017), iar bunurile materiale distruse în urma situațiilor de urgență au fost estimate la aproximativ 5.399.444 lei (11.460.000 lei în 2017). Se constată că bunurile salvate sunt de peste 6 ori mai mari decât cele distruse.

În urma incendiilor produse, 2 persoane au decedat (1 în 2017), iar alte 11 persoane au fost salvate dar au suferit diferite traume. Persoanele decedate au fost surprinse de flăcări înainte ca echipajele de intervenţie să ajungă la locul intervenţiei și din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea lor (locuință individuală și accident de muncă).

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba