Rămâi conectat

Știri

Peste 20 de infracțiuni din Codul rutier te pot trimite la închisoare. Află care sunt

Publicat

în

Peste 20 de infractiuni din Codul rutier te pot trimite la inchisoare. Afla de pe radiounirea.ro care sunt acestea.

Sa circuli fara permis, sa pleci de la locul unui accident cu victime sau sa ii dai voie unei persoane care a baut sa iti conduca masina sunt doar cateva din cele peste 20 de infractiuni care pot trimite un conducator auto dupa gratii.
Potrivit capitolului VI din Codul rutier, o pedeapsa cuprinsa intre 1 si 3 ani de inchisoare risca cei care pun in circulatie sau conduc un autovehicul neinmatriculat sau neinregistrat. Pedeapsa este si mai mare, de pana la 5 ani de inchisoare, pentru cei care conduc un autovehicul cu numere de inmatriculare false.

Nici tractarea unei remorci fara numar de inmatriculare sau cu unul fals nu scapa nepedepsita. In acest caz, pedeapsa prevazuta este fie inchisoarea (intre 3 luni sau 2 ani de inchisoare), fie amenda.

Si conducerea fara permis este infractiune, iar pedeapsa poate ajunge si la 5 ani de inchisoare. In schimb, cine are permis auto, insa conduce, desi documentul i-a fost retras sau anulat, risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda. Aceeasi pedeapsa o poate primi si cel care conduce au autovehicul care nu este corespunzator categoriei pentru care a primit carnet de sofer.
Infractiune este si conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului cu o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, in acest caz pedeapsa fiind cuprinsa intre 1 si 5 ani de inchisoare. In mod similar, cei care conduc sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora risca aceeasi pedeapsa.

De asemenea, Codul rutier ne interzice sa incredintam „cu stiinta” autoturismele unor persoane care nu detin un permis auto sau care care detin unul, dar documentul le-a fost anulat sau retras. Incalcarea acestei reguli se pedepseste cu cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

De asemenea, aceeasi pedeapsa o risca si cei care incredinteaza autoturismele unor persoane despre care stiu ca sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Refuzul, impotrivirea ori sustragerea conducatorului unui autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor, se pedepseste, conform prevederilor din Codul rutier, cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Tot o pedeapsa cuprinsa intre 2 si 7 ani de inchisoare vor primi si conducatorii auto care parasesc locul unui accident din care au rezultat victime fara acordul politiei care efectueaza cercetari la fata locului.

Citește și Închisoare sau amendă pentru insultă şi calomnie: Proiect de lege

De asemenea, cu aceeasi pedeapsa sunt sanctionati si cei care modifica sau sterg urmele unui accident de circulatie cu victime.

Codul rutier mai stabileste ca fapta savarsita cu intentie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce in stare de neintrebuintare indicatoarele, semafoarele, amenajarile rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabila se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

Acceasi pedeapsa se va aplica si celor care instaleaza mijloace de semnalizare rutiera , fara autorizatie, sau care modifica pozitia acestora pentru a induce in eroare participantii la trafic.

Inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda risca si cei care blocheaza cu intentie drumul public, in conditiile in care aceasta blocare pune in pericol siguranta circulatiei ori aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic.

Nici repararea autoturismelor cu urme de avarii, fara documentele de constatare eliberate de politia rutiera sau de societatile din domeniul asigurarilor nu este permisa de legislatia rutiera. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Pana la 7 ani de inchisoare, dar nu mai putin de 3 ani dupa gratii vor primi si conducatorii auto care lasa, pe partea carosabila a drumurilor publice, fara supraveghere, un vehicul care transporta produse sau substante periculoase.

Totodata, organizarea sau participarea, in calitate de conducator de vehicul sau de animale, la intreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Marșul pentru Viață, în 31 martie, la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, o nouă ediție a Marșului pentru Viață

Anual, în luna martie, intitulată „Luna pentru Viață”, se desfășoară în Patriarhia Română manifestarea de suflet cunoscută sub denumirea de Marșul pentru Viață.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, se derulează sub genericul „Construim pentru viață”, fiind o manifestare apolitică și neconfesională. Și în acest an, numeroși tineri de toate vârstele din municipiul Alba Iulia, însoțiți de preoții parohi, sunt așteptați să participe în număr mare la acest eveniment, cu scopul de a oferi o mărturie puternică privind importanța susținerii și promovării vieții.
La Alba Iulia, manifestarea va fi organizată duminică 31 martie 2024, de la ora 15.00. Cei care doresc să ia parte la acest eveniment sunt așteptați, în jurul orei 14.30, în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, participanții vor urma traseul: Strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției 1989 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Piața Tricolorului – esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, locul de desfășurare a activităților ulterioare.
Evenimentul este organizat de Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, în parteneriat cu ASCOR Alba Iulia, Asociația „Emanoil”, Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și reprezentanții tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia și împrejurimi.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba