Persoanele fizice şi juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcţii sunt, de astăzi, sancţionate mult mai dur

Adăugat la Știri

SANTIER - CONSTRUCTIIPersoanele fizice şi juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcţii sunt , de astăzi, sancţionate mult mai dur decât în prezent. Concret, amenzile aplicabile în momentul de faţă vor fi dublate, pentru a contracara scăderea calităţii în construcţii.

Astfel, faptele de natură contravenţională amendate în momentul de faţă cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei vor fi sancţionate, începând cu data de 24 august, cu sume cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Câteva exemple relevante de astfel de fapte sunt:

-executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare şi executare;
-realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi;
-interzicerea sau obstrucţionarea efectuării controlului calităţii în construcţii, neprezentarea documentelor şi a actelor solicitate de persoanele cu atribuţii de control şi/sau de autorităţile competente.

Citește și Autorizațiile de securitate la incendiu sunt obligatorii din 2017 pentru toate construcţiile

Referitor la contravenţiile pentru care acum se aplică amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, cuantumurile acestora vor fi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Mai precis, astfel de sancţiuni se vor aplica pentru fapte precum:

-neasigurarea verificării execuţiei lucrărilor de construcţii prin diriginţi de şantier autorizaţi;
-necompletarea şi nepăstrarea cărţii tehnice a construcţiei conform prevederilor legale;
-neexecutarea obligaţiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor şi neexecutarea lucrărilor de reparaţii și consolidări

Simultan, a fost stabilită și o perioadă de garanție a contractelor de lucrări încheiate între părți diferită în funcție de categoriile de importanță ale construcțiilor: 5 ani pentru construcțiile încadrate în categoriile de importanță A și B (excepțională sau deosebită), 3 ani pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță C (normală) și 1 an pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță D (redusă). Perioada de garanție va fi prelungită cu cea a remedierii a eventualelor defecte calitative constatate în acest interval.

profit.ro și realitatea.net

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii