Persoanele fizice se pot înscrie din nou în programul Rabla, pentru a-și schimba mașina

Adăugat la Știri

rablaPersoanele fizice care vor să renunţe la maşina veche pentru a-şi lua una nouă se pot bucura, începând de ieri, de la ora 12:00, de o nouă suplimentare a tichetelor electronice în programul „Rabla 2016”, potrivit unui anunț recent al Ministerului Mediului.

În acest an, cetăţenii pot să ceară statului peste 8.000 de lei, bani nerambursabili, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Regulile din acest an pentru obţinerea primei de casare în cadrul programului „Rabla” sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) nr. 954/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional.

Persoanele fizice care renunţă la autoturismele mai vechi de opt ani pot solicita, în baza programului guvernamental, prima de casare şi, eventual, un ecobonus, pentru a cumpăra autovehicule noi. În acest fel, Guvernul încurajează cetăţenii să folosească maşini mai prietenoase cu mediul şi, în acelaşi timp, ajută la îmbunătăţirea calităţii mediului.

„Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma primei de casare, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi, mai puţin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate. Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin înnoirea Parcului auto naţional”, prevede documentul menţionat.

Sesiunea de înscriere a persoanelor fizice a început în data de 14 iunie, primele 13.000 de tichete electronice au fost epuizate la începutul lunii iulie, după care s-au făcut două suplimentări: una de 4.000 de tichete și una de 1.846 de tichete. Având în vedere numărul mare de solicitări din partea cetățenilor, autoritățile au anunțat recent suplimentarea cu încă 3.538 de tichete, care pot fi folosite începând de astăzi, de la ora 12:00.

Pentru înscriere, cetăţenii se pot prezenta la producătorii auto acceptaţi în program (lista producătorilor este aici), pentru a solicita prima de casare şi ecobonusul, începând de astăzi și până pe 10 decembrie. În acest an, prima de casare îşi păstrează cuantumul pe care-l are încă din anul 2013, adică 6.500 de lei. Totuşi, pe lângă primă se mai adaugă şi câte un ecobonus, cu posibilitate de cumulare, pentru fiecare dintre următoarele caracteristici, astfel: 750 de lei la cumpărarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt; 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii