Perioada de valabilitate a cardului european de sănătate, extinsă la doi ani

Adăugat la Știri

Perioada de valabilitate a cardului european de sănătate s-a dublat. O măsură care vine să alinieze România la normele existente în alte state comunitare.

Vești bune pentru cei care se deplasează în străinătate. Perioada de valabilitate a cardurilor europene de sănătate a fost prelungită la 2 ani de la data emiterii. Acest document se eliberează gratuit la cererea persoanei care are calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și face dovada achitării la zi a contribuției.

Cardul european conferă dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un alt stat membru UE, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează în străinătate în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării.

Dublarea perioadei de valabilitate a cardului european de sănătate se regăsește în Legea nr. 45/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, document apărut în Monitorul Oficial pe 11 martie 2019 și care se aplică din 14 martie 2019. Perioada de valabilitate a acestui document a mai fost prelungită și în 2016, când s-a trecut de la șase luni la un an.

Potrivit legislației în vigoare, cardul european „poate fi utilizat de către asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale UE”, „nu produce efecte pe teritoriul României și nu creează nicio obligație pentru furnizorii de servicii medicale din România”.

Altfel spus, persoanele asigurate în sistemul național de sănătate pot folosi cardul european de asigurări sociale de sănătate doar pe teritoriul altor țări membre UE, dar nu și pe teritoriul țării noastre.

Sursa:dcbusiness.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii