Rămâi conectat

Știri

Pentru pasionații de excursii – Itinerariu frumos și cocktail de adrenalină în Cheile Râmețului

Publicat

în

Dacă în weekend nu vrei să stai la vestitele grătare cu mici şi bere, dacă nu eşti cel mai comod om de pe pamânt şi vrei să te bucuri de un cocktail de adrenalină şi peisaje deosebite poţi alege cu toată încrederea o excursie în Cheile Râmeţului.

Cheile Râmeţului se află în Munţii Trascăului şi zona a fost declarată rezervaţie naturală complexă. Se poate ajunge din Teiuş, judeţul Alba, urmând indicatoarele de Mănăstirea Râmeţului. În apropiere de mănăstire se urmează indicatoarele de chei pe un drum forestier care ajunge până la locul de camping, unde se poate lăsa maşina. Imediat după acesta este intrarea în Cheile Râmetului. Varianta propusă de mine poate fi parcursă de oricine fără probleme cu următoarele condiţii: în plina vară, cu încălţăminte aderentă, fără teama de apă şi de înălţime.

Cum m-a convins pe mine acest loc?

Auzisem de Cheile Râmeţilor, de sălbăticia şi frumuseţea lor de mai mult timp, ştiam despre ele că sunt accesibile doar prin apă şi nefiind foarte încântată de ideea de a merge prin apă rece nu am continuat cercetările…

Având un weekend fără planuri, era deja sâmbata, un prieten a propus Cheile Râmeţului. Le-am spus tuturor ce ştiu despre ele, că e nasol, că ne udăm… Mi-au zis: lasă ca vedem noi acolo, doar nu stăm acasă?! Şi m-au convins!  gândul că aş fi stat în weekend acasă m-a speriat mai mult decât apa rece de munte.

Cum eram un pic neliniştită pentru că nu ştiam detaliile cheilor, am profitat de timpul de pe drum şi am cercetat online-ul. Am descoperit că există traseul care merge deasupra cheilor, Brâna Caprelor. Am propus varianta participanţilor şi a fost aprobată. Iuhu! Nu ne udăm!

Am ajuns sâmbăta seara in Aiud, dupa 18 km, am dat şi de drumul forestier către chei. Drumul forestier nu a fost tocmai o încântare pentru maşină dar a mers. Am mai remarcat pe marginea drumului căbănuţe care mai de care, unele cochete, din altele ieşea fum de mici, iar din altele strigau manele – asta nu m-a încântat pe mine. Am trecut peste toate astea, s-a făcut mai linişte pe măsură ce înaintam şi am ajuns la locul de campare. Ne-am montat fiecare ce aveam, cort, prelate, paturi pliante şi am fugit repede la culcare pentru că eram nerăbdători.

Adrenalină la maxim şi peisaje spectaculoase

Dis de dimineaţă mic dejun şi echipare. Pornim spre chei pe marcajul cruce albastră, care încep domol ca toate cheile, mai o piatră, mai un firicel de apă. Toate acestea se înteţesc pe măsură ce înaintăm şi peisajul se schimbă, se sălbăticeşte. Ador această transformare. Mergem pe partea stângă a apei care creşte şi apar stâncării abrupte. Din fericire sunt amenajate cu trepte de oţel. Avem o via ferrata în miniatură la 1m de pământ .

În apropiere de portal avem de ales între parcurgerea cheilor prin apă sau pe Brâna Caprelor, adică pe cărarea aflată la 100 m înăltime deasupra cheilor. După cum ne-a fost înţelegerea mergem pe sus, deşi de aici părea că am putea merge prin chei din piatră în piatră. Traversăm apa şi urmăm marcajul de brână. Dar cărare nu este…e un peretele vertical pe care e montat cablu… vedem şi o cruce, cineva a sfârşit aici. E de înţeles că trebuie să fim atenţi.

Începem să escaladăm cu ajutorul cablurilor fixate, tragem de ele mult şi bine, urcuşul este abrupt. Avem des porţiuni de cablu. Avem şi porţiuni mai domoale dar cărarea este lângă peretele vertical şi aproape tot timpul in stânga ta ai prapastia foaaaarte aproape. Ajungem şi la puncte de belvedere senzaţionale. Pe un colţ de stâncă sub care ai cheile, toată valea şi pereţii verticali care o străjuiesc aproape. Imaginile sunt extrem de spectaculoase, te trec fiorii, nu-ţi vine să crezi unde eşti, toate astea combinate cu o stare de bine date de endorfinele si adrenalina în urma efortului depus.

Oprire în satul Cheia

După acest spectacol al naturii poteca începe să coboare, o urmăm pană în satul Cheia de care auzisem că e pe cale de dispariţie având în prezent doi locuitori. Ajungem la prima casă părăsită pe care bineînţeles că o explorăm. Am găsit şi biserica pentru cei doi locuitori şi cimitirul lor cu trei morminte foarte vechi şi dărăpănate.

Satul Cheia se află într-o poieniţă superbă, înconjurată de pădure. Mai degrabă ai impresia că eşti într-un muzeu al satului, nu am simţit deloc că ar fi locuit cineva acolo. În poieniţă, care este de fapt centrul satului, se află fosta şcoală din satul Cheia, care acum este Baza de Supraveghere Ecologică Cheia, unde puteţi afla informaţii despre rezervaţiile naturale din Trascău.

Întoarcerea am făcut-o prin chei

În timp ce ne bucuram de pitorescul sătuc am întâlnit serii de turişti uzi pe care i-am suspectat de parcurgerea cheilor prin apă şi i-am interogat despre starea traseului. Erau de toate vârstele, de toate kilogramele şi încântaţi de experienţă. Ne-au convins, la întoarcere mergem prin chei! Am pornit spre chei, ajungem şi la apă. La început e bine, sărim din piatră în piatră, să vedem care e cu noroc şi alunecă şi tot trişăm şi amânăm inevitabilul.

Eu mă bucur că am reuşit sa stau destul de mult uscată. Mă bucur de peisaj din plin, privesc în sus pereţii cheilor, privesc în spate, îmi place tot ce văd, parcă sunt într-un parc acvatic natural. În apropiere de zona ‘La Cuptor’ nu mai avem nicio şansă, nici pe margine, nici bolovani, iar apa creştea. Am văzut că există pe pereţi cabluri, deci teoretic s-ar putea parcurge fără să te uzi, dar cine ajunge la ele nu stiu… În porţiunile mai joase nu ai cum să te prinzi de ele pentru că alunecă peretele ca un patinoar şi dacă ai ajunge printr-o minune la ele, nu te poţi ţine pentru că sunt degradate, despicate şi te poţi tăia uşor.

Prin urmare alegem apa! Spre surprinderea mea nu era foarte rece, nici caldă, era numai bună pentru o zi de vară. Mi-a făcut o deosebită plăcere să parcurg Cuptorul cheilor prin apă până la brâu, admirându-l în toată splendoarea sa.

M-am simţit excelent după acest traseu, după această zi, foarte împlinită că mi-am depăşit nişte bariere şi prejudecăti, în urma cărora am reuşit să văd din mai multe perspective acest minunat şi sălbatic loc din frumoasa noastră ţară.

sursa: ghiduri-turistice.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba