Pentru anumite boli nu se mai acordă pensie de invaliditate, potrivit noii legi a pensiilor

Adăugat la Știri

Persoanele cu SIDA nu mai primesc pensie de invaliditate, conform noilor prevederi din proiectul Legii pensiilor prezentat săptămâna trecută. Pensia de invaliditate se acordă, la acest moment, persoanelor cu SIDA, dar și celor care suferă de cancer și schizofrenie.

Acest articol a fost însă eliminat din proiectul Legii pensiilor. De altfel, inclusiv pe site-ul Casei de Pensii se arată negru pe alb că, în acest moment, aceste persoane beneficiază de pensie de invaliditate, indiferent de cât au cotizat.

Pensia de invaliditate, eliminată și pentru elevii și studenții care și-au pierdut capacitatea de muncă în practică : De asemenea, în proiectul Legii pensiilor nu mai este nici prevederea că elevii, studenții și ucenicii care și-au pierdut capacitatea de muncă în timpul practicii primesc pensie de invaliditate. Mai mult, pentru a primi pensie de invaliditate, trebuie să fie îndeplinite cumulativ trei condiții: nu au împlinit vârsta de pensionare, au contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de pensii și și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă. Condiția de a contribui cel puțin 15 ani în sistemul de pensii nu exista până acum. Acest lucru înseamnă că, dacă suferi un accident de muncă la 10 ani după angajare și ai rămas în incapacitate de muncă, statul nu îți va mai acorda pensie de invaliditate. O astfel de condiție exista până acum, dar doar în cazul celor care nu mai pot lucra din cauza unor accidente care nu au legătură cu munca.

Revoluționarii din 1989 primesc bani în continuare: Proiectul mai arată că statul va acorda în continuare asistență celor care au fost răniți în Revoluția din 1989 și nu mai pot lucra.

Pensia de invaliditate: de câte feluri poate fi invaliditatea

  • de gradul I, caracterizată de deficienţa funcţională gravă, capacitate de muncă şi autoservire diminuate;
  • de gradul II, caracterizată de deficienţa funcţională accentuată, capacitate de muncă diminuată şi capacitate de autoservire păstrată;
  • de gradul III, caracterizată de deficienţa funcţională medie, capacitate de muncă diminuată şi capacitatea de autoservire păstrată;

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii