Pensionarii din sistemul public și cel militar, membri în mai multe uniuni de creatori, ar urma să primească o singură indemnizaţie

Adăugat la Știri

pensionariPensionarii din sistemul public și cel militar care au dreptul și la o indemnizație valorând jumătate din pensie, ca urmare a apartenenței la uniuni de creatori, vor primi doar un singur astfel de beneficiu, chiar dacă au făcut parte din mai multe organizații. Dacă ei sunt atât pensionari în sistemul public, cât și în cel militar, indemnizația se va calcula în raport cu cea mai avantajoasă pensie.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect de norme pentru aplicarea Legii nr. 8/2006, modificată recent prin legea 83/2016 care, practic, creează cadrul legal ca pensionarii din sistemul public sau cel militar, al ordinii publice și securității, care sunt membri în uniunile jurnalistice, legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, să primească și o indemnizație lunară de 50% din pensie.

Legea 83/2016, aprobată în mai de Parlament, extinde acordarea indemnizației lunare pentru creatori și la pensionarii din sistemul militar, al ordinii publice și securității naționale, alături de cei din sistemul public.

Totodată, noua lege enumeră printre domeniile în care pot fi constituite uniunile de creatori și pe cel al jurnalisticii, pe lângă creație muzicală, interpretativă, cinematografică, literară, arhitecturală, teatrală și arte plastice.

Proiectul de norme al Ministerului Muncii reglementează situațiile în care unii pensionari primesc ambele tipuri de pensii (în sistem public și militar) sau sunt membri ai mai multor uniuni de creatori.

Indemnizația care se acordă acestor categorii de persoane este de 50% din pensie dacă au fost membri cel puțin 5 ani în uniune.

 Citeste si Aproximativ jumătate dintre gospodăriile din România sunt de pensionari

Normele stabilesc că celor care sunt membri a două sau a mai multe uniuni de creatori li se acordă o singură indemnizație lunară prevăzută de lege.

Totodată, în cazul celor care primesc atât de pensie din sistemul public, cât și de din sistemul pensiilor militare de stat, li se acordă o singură indemnizație lunară, calculată din pensia cea mai avantajoasă în funcție de opțiunea solicitantului, la data primei solicitări.

Potrivit informațiilor vehiculate în mass-media, în cazul organizațiilor de jurnaliști, singura asociatie de presă care este recunoscută ca persoană juridică de utilitate publică este Uniunea Ziariștilor Profesionisti din România (UZPR). Trei dintre cei 11 membri ai Consiliului Director al UZPR au grad de colonel.

profit.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii