Rămâi conectat

Știri

Pe 1 Martie intrăm în ”zodia” Babelor: Primele nouă zile din luna martie, cifre cu semnificații magice

Publicat

în

Intrăm în ”zodia” Babelor. Primele nouă zile din luna martie, o cifră cu semnificații magice, întâlnită frecvent în vechiul calendar lunar carpatin, sunt cunoscute cu numele de „Babele”.

În spiritualitatea populară, Sărbătoarea Babei Dochia deschide șirul unor manifestări ce se petrec în luna martie

În spiritualitatea populară, Sărbătoarea Babei Dochia deschide șirul unor manifestări ce se petrec în luna martie la un interval de nouă zile : Mucenicii, Alexiile și Blagoveștenia. Baba Dochia este cea mai capricioasă babă și este așezată totdeuna la cumpăna dintre vară și iarnă, dintre anul vechi și Anul Nou.

Babele au puteri magice o singură zi
La 1 martie intrăm în ”Zodia babelor”, adevărate vrăjitoare. În fiecare an, babele reuşesc să influenţeze starea vremii. De fapt, tradiția spune că fiecare babă are puteri magice nebănuite doar o singură zi, iar grupul celor 9 Babe este condus de Baba Dochia. Odată cu venirea primăverii, chiar din prima zi, când Baba Dochia a văzut că fiica ei vitregă poartă în păr o floare colorată în alb și roșu, a crezut că a venit primăvara și a plecat cu turma spre munte. Pe parcursul călătoriei, ea a început să-și lepede pe rând fiecare cojoc cu care era îmbrăcată pe timpul iernii. În mod neașteptat, vremea s-a schimbat. Dacă în dimineața aceea, era vreme frumoasă, după amiaza a început să ningă și s-a lăsat gerul, iar Baba Dochia a înghețat împreună cu oile ei. Cojoacele Babei Dochia au fost luate, pe rând , de surorile ei , numite corespunzător după zilele săptămânii: luni-Lunica, marți – Martica,miercuri- Marcuriana, joi-Joiţa, vineri -Viriţa, sâmbătă-Sitiţa şi duminică-Domnica. În primele nouă zile ale lunii martie, ne alegem ”Baba” Din moși-strămoși, există tradiţia ca fiecare dintre noi să-şi aleagă o „Babă”. Se spune că, așa cum va fi vremea în ziua Babei noastre, aşa ne va merge tot anul.

Există trei modalități să ne alegem Baba
Prin tradiție, există trei modalităţi de a ne alege Baba: prima modalitate este cea mai simplă: să ne alegem Baba într-o zi anume, la întâmplare; a doua variantă ţine seama de data de naştere. De exemplu: pentru o persoană născută în ziua 12, Baba acesteia este pe data de 3( 1+2=3 ). Există și a treia variantă ce se referă la obiceiul de a alege două babe: una la începutul intervalului de 9 zile ( care corespunde cu evenimentele din următoarele 6 luni), iar a doua babă se alege spre sfârşitul intervalului, rezervat zilelor Babelor.

Iată cum va fi vremea în următoarele trei anotimpuri
Din experiența strămoșilor noștri, primele 3 zile ale lunii martie se numesc: ”baba de primăvară”( 1 martie), ”baba de vară”( 2 martie) și ”baba de toamnă” (3 martie). Prin tradiție, se spune că așa cum va fi vremea în aceste zile, la fel va fi și pe parcursul celor trei luni. În funcție de pronosticul oferit de aceste zile, ne putem orienta în privința proiectelor noastre financiare, deoarece vom ști în ce anotimp este bine să ne lansăm în afaceri. Ziua de 9 martie ( a noua babă) se suprapune cu una dintre marile sărbători creştine: Cei 40 de Mucenici din Sevastia. În această zi, îşi sărbătoresc ziua de nume persoanele care nu au patroni spirituali în rândul sfinţilor din calendar.

Cum interpretăm ziua ”babei noastre”
Dacă în ziua ”Babei alese” este vreme frumoasă şi însorită, atunci ne putem bucura de un an prosper, nu vom avea probleme financiare, iar duşmanii nu vor avea puterea să ne facă rău. În schimb, când în ziua ”Babei alese” vremea este înnorată, friguroasă şi vântul bate cu putere la fereastra casei, se spune că ne așteaptă un an marcat de necazuri financiare şi sentimentale.

Fetele tinere și femeile căsătorite să respecte ”Zilele Babelor”
Și în zilele noastre se păstrează obiceiul ca în prima zi a Bebelor, tinerele fete să culeagă flori de primăvară. Se spune că, până la Babele din anul următor, fiecare zi din viaţa lor va fi ca o floare. În mediul rural, femeile căsătorite să respecte, ca odinioară, zilele Babelor: să nu spele rufe, să nu arunce gunoiul în apropierea grajdului sau a coteţelor pentru păsări; respectând tradiția, puii şi animalele de povară din ogradă vor fi sănătoase până la Babele din anul următor.
Sursa.click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba