Pauză de masă de o oră pentru angajaţi și locuri special amenajate pentru servirea mesei : Proiect

Adăugat la Știri

salariatiDeputatul PSD Andrei Sava propune modificarea Codului muncii în sensul ca salariaţii să aibă dreptul la o pauză de masă de 60 de minute, după 4 sau 6 ore de muncă, iar companiile care au peste 100 de angajaţi să organizeze cantine sau spaţii special amenajate pentru servirea mesei.

O altă iniţiativă legislativă de modificare a Codului muncii, depusă de Andrei Sava, prevede că ”orice companie cu peste 100 de angajaţi, companiile de producţie, precum şi în cele care presupun lucrul în medii solvente şi toxice, indiferent de numărul de angajaţi, sunt obligate să pună la dispoziţia angajaţilor săi cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei, în timpul pauzei de masă, în condiţii de igienă şi sănătate’” Spaţiile special amenajate pentru servirea mesei trebuie să fie dotate corespunzător cu utilităţi pentru depozitarea alimentelor şi încălzirea lor. Angajatorul răspunde de calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate în incinta cantinelor şi puse la dispoziţia angajaţilor cât şi de repararea ori înlocuirea echipamentelor de depozitare şi de încălzire a mâncării în cazul defectării acestora, mai arată proiectul.

Citește și Peste 86.500 de salariați în Alba, potrivit ultimelor date statistice: Cât era câștigul salarial, la sfârșitul lunii iulie

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive că în actualul Cod al muncii durata pauzei de masă este lăsată la altitudinea managementului angajatorului şi se impune o reglementare mai detaliată, deoarece ‘toţi angajaţii trebuie protejaţi de eventuale abuzuri ale angajatorilor, precum un program drastic, fără pauze suficiente, pentru ca organismul să se poate reface’. El arată că, ‘după 6 ore de muncă, randamentul oricărui angajat scade, iar aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului’.

Cele două proiecte de modificare a Codului muncii vor intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa.economica.net

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii