Pașaportul temporar va fi eliberat în trei zile numai dacă dovedești urgența obținerii sale, din 20 iulie

Adăugat la Știri

Deși vom avea posibilitatea de a cere un pașaport temporar pentru că refuzăm unul electronic simplu, nu-l vom obține în termen de trei zile, ci în zece zile lucrătoare, potrivit unui act normativ apărut recent în Monitor. De fapt, cu excepția situațiilor când vom dovedi cu documente că avem nevoie de un pașaport în trei zile, nu vom mai putea obține un pașaport temporar la fel de simplu, de la finalul lunii iulie.

Pașaportul temporar nu se va mai elibera în trei zile pentru toată lumea, indiferent că există sau nu urgență de fapt, s-a stabilit prin Legea nr. 133/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005, apărută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 508 din 20 iunie 2018 și aplicabilă de la 20 iulie.

În primul rând, nu vom mai putea cere un pașaport temporar pe motiv că nu avem timp să așteptăm după unul obișnuit. „(…) pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic” e formularea actuală din Legea nr. 248/2005 care ne permite să cerem un astfel de document de identitate pentru călătorii și care va dispărea din lege, odată ce acest act de modificare va intra în vigoare, în iulie.

Vom avea însă un alt motiv de a cere un pașaport temporar. Dacă vom refuza să avem un pașaport simplu electronic, vom putea cere unul temporar. Numai că, în acest caz, conform proiectului, pașaportul temporar se va obține la fel ca unul simplu electronic, adică în zece zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Un motiv în plus pentru obținerea pașaportului temporar, potrivit actului, va fi următorul: „în situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic”. Pentru a se dovedi urgența vor fi necesare documente care să ateste motivele de sănătate, profesionale ș.a.m.d.

Citește și  Ce documente sunt necesare pentru eliberarea pașaportului simplu electronic

Apoi, cei care își depun pașapoartele pentru obținerea unor vize și trebuie să plece urgent în străinătate vor putea obține un pașaport temporar doar dacă fac o declarație în acest sens, potrivit proiectului. În acest caz, termenul de trei zile pentru emiterea pașaportului va rămâne neschimbat.

În cazul minorilor care pleacă la studii, la concursuri oficiale sau să se trateze de urgențe medicale care le pun viața în pericol și acordul celuilalt părinte nu se poate obține așa de repede, se va elibera un pașaport temporar la fel de repede (trei zile), dar autoritățile nu vor mai fi obligate să informeze concomitent sau cât mai repede celălalt părinte. Apoi, părintele care cere pașaportul va trebui să aducă documente doveditoare emise de cei care organizează concursul, de cadrele medicale din străinătate ș.a.m.d., în funcție de situație.

În rest, celelalte situații de obținere a pașaportului temporar vor rămâne neschimbate, la fel și termenul de trei zile, dar cei aflați în respectivele situații vor trebui să-și procure documente doveditoare, de la caz la caz, din care să reiasă nevoia de a obține acel pașaport temporar și lipsa de timp pentru obținerea unuia simplu.

Așadar, ca o concluzie, va trebui să dovedim concret urgența la obținerea unui pașaport, cu documente din care să reiasă clar de ce avem nevoie de un pașaport în trei zile, iar nu în zece zile lucrătoare.

Sursa.avocatnet.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii