Rămâi conectat

Știri

Pârtiile de la Șureanu și Arieșeni își așteaptă schiorii în condiții foarte bune!

Publicat

în

Pe pârtiile din județul Alba, la Arieșeni și Șureanu, se schiază în condiții foarte bune, datorită ninsorilor din ultima perioadă. La Domeniul Schiabil Șureanu, ținând cont de ninsorile care au căzut și de gerul care a fixat zăpada în cele mai bune condiții, pârtiile se prezintă, în momentul de față, remarcabil de bine.

Există omăt natural, proaspăt, abundent atât pe cele 8 pârtii, cât și în zonele foarte întinse. Vor funcționa toate cele 8 pârtii ale domeniului schiabil, deservite de cele două teleschiuri și de telescaun. Mai mult, la Șureanu vor avea loc sâmbătă și duminică tradiționalele „Serbări ale Zăpezii”.

În ceea ce privește drumul, acesta a fost deszăpezit în întregime, fiind lărgit și netezit. Totodată, au fost amenajate refugii, în cazul unor eventuale ambuteiaje. Se recomandă însă, montarea de lanțuri, în special de la Luncile Prigoanei în sus.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone

Evaluare generală: ținând cont de ninsorile care au căzut și de gerul care a fixat zăpada în cele mai bune condiții, pârtiile de la Șureanu se prezintă, în momentul de față, remarcabil de bine. Există omăt natural, proaspăt, abundent atât pe cele 8 pârtii, cât și în zonele foarte întinse de offpiste. Drumul, la rândul lui, a fost lărgit și netezit. Avem, așadar, multe motive să ne bucurăm de Șureanu, în perioada 26 ianuarie – 01 februarie 2018. Cu atât mai mult cu cât sâmbătă și Duminică (27-28 ianuarie) vor avea loc tradiționalele „Serbări ale Zăpezii”. Pentr a afla programul evenimentului, intrați pe www.schisureanu.ro

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit în întregime, fiind lărgit și netezit. Totodată, au fost amenajate refugii, în cazul unor eventuale ambuteiaje. Cât despre gropi, nu mai există decât puține, ceea ce, teoretic, înseamnă că se poate circula cu mai mare ușurință. Recomandăm însă în continuare montarea de lanțuri, în special de la Luncile Prigoanei în sus. De asemenea, dat fiind că vor avea loc Serbările Zăpezii, este posibil ca toate parcările să fie aglomerate. Pe de altă parte, țineți cont de încălzirea vremii, care în asociere cu aglomerația de weekend poate genera gropi și șanțuri pe drum. Fiți pregătiți pentru toate aceste situații și nu uitați acasă lanțurile pentru roți!

Pârtii și instalații de cablu: vor funcționa toate cele 8 pârtii ale domeniului schiabil, deservite de cele două teleschiuri și de telescaun. Structura zăpezii de pe pârtii este acum remarcabil de bună, fiind zilnic bătătorită de ratrack. Cu excepția lipsei de vizibilitate pe pârtiii, cauzată de coborârea norilor pe munte, totul se află în condiții bune la Șureanu, atât ca zăpadă, cât și ca amenajare. În zonele de off-piste, zăpada este deja frământată, extrem de circulată, incomodă. Aviz amatorilor de viteză!

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 26 ianuarie – 01 februarie 2018, vreme în general stabilă, cu temperaturi ridicate pentru acest final de ianuarie (între -6 și 0 grade Celsius). Va ninge slab în zilele de luni și marți. De asemenea, vor fi înnorări accentuate, care pot crea probleme de vizibilitate pe pârtie.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.


La Arieșeni se schiază, în continuare, în condiții foarte bune, datorită ninsorilor și a frigului care au statornicit zăpada pe pârtii. Încă o dată, vechea stațiune din Apuseni își reconfirmă reputația de țară a zăpezii și a sportului de iarnă.

Pârtiile se prezintă excelent. Conțin zăpadă proaspătă, naturală, perfect aderentă pentru schi și snowboarding. Stratul este suficient atât pe Vârtop 1, cât și pe Vârtop 2. Drumul până la stațiune din Apuseni este accesibil oricărui vehicul, fără probleme!

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: se schiază, în continuare, în condiții foarte bune la Arieșeni-Vârtop, datorită ninsorilor și a frigului care au statornicit zăpada pe pârtii. Încă o dată, vechea stațiune din Apuseni își reconfirmă reputația de țară a zăpezii și a sportului de iarnă.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și instalații de cablu: în continuare, pârtiile se prezintă excelent. Conțin zăpadă proaspătă, naturală, perfect aderentă pentru schi și snowboarding. Stratul este suficient atât pe Vârtop 1, cât și pe Vârtop 2. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 26 ianuarie – 01 februarie 2018, cer înnorat și temperaturi ridicate (între -3 și 7 grade Celsius). Va fulgui luni, marți și joi. Vizibilitatea pe pârtii va fi afectată pe parcursul înnorărilor.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba