Parlamentul European a adoptat norme noi de protecţie pentru cei care cumpără asigurări

Adăugat la Social-Economic

Noile norme obligă societăţile de asigurare să se înregistreze la o autoritate competentă din statul membru de origine. Valabilitatea cererii de înregistrare trebuie să facă obiectul unei revizuiri periodice. Personalul din vânzări trebuie să fie bine instruit pentru a satisface cererile şi nevoile clienţilor. Citește mai mult pe radiounirea.ro

comisia europeanaPrintre normele aprobate de Parlamentul European există obligaţia asiguratorilor ca înainte de a semna un contract, toţi cumpărătorii să beneficieze de informaţii gratuite, într-un limbaj uşor de înţeles, în ceea ce priveşte obligaţiile contractuale. Totodată, cumpărătorii, ar trebui să fie, de asemenea, informaţi cu privire la costul total al contractului, inclusiv cheltuielile de consiliere şi servicii.
Distribuitorii de asigurare ar trebui să dezvăluie orice conflict de interese pentru clienti. Mai mult decât atât, statele membre ar putea cere dealerilor de asigurări să-şi dezvăluie comisioanele şi alte beneficii.

Ofiţerul de presă al Pralamentului European din România, Bogdan Bârla, a declarat:
„Ca traseu acestă directivă urmează să fie aprobată formal şi de către Consiliul Uniunii Europene, adică statele membre, după acestă aprobare fiind o perioadă de doi ani de zile pentru implementarea ei la nivelul ţărilor membre alte Uniunii Europene. În primul rând directiva îşi porpune să asigure un cadru unitar la nivelul Uniunii Europene pentru această activitate a intermediarilor în asigurări şi să prevadă norme care să se aplice în fiecare ţară.”
În ceea ce priveşte capitalul de siguranţă, firmele de asigurări trebuie să dispună de cel puţin 1.250.000 de euro pentru a acoperi eventualele daune produse clienţilor din neglijenţă profesională şi în total 1.850.000 de euro pe an pentru toate cererile de despăgubire.  Mai mult decât atât, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să stabilească proceduri de reclamaţie şi recurs în instanţă într-un mod adecvat, eficient, imparţial şi independent. Noile norme trebuie să fie aprobate în mod oficial de către statele membre, care vor avea un termen de 2 ani pentru a le pune în aplicare.

Sursa: romania-actualitati.ro

Mihai Bantea

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0729.399.898
e-mail: bantea.mihai2008@gmail.com

Facebook 

Comentarii