Părinții mai pot depune cererile de înscriere în clasa pregătitoare doar până mâine, 22 martie

Adăugat la Știri

Și în acest an, înscrierea în clasa pregătitoare se face în două etape, iar prima dintre acestea a început în 4 martie și se va încheia vineri, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Până acum, după cum a anunțat recent ministerul educației, au fost depuse peste 122.000 de cereri de înscriere.

Înscrierile copiilor în clasa pregătitoare se realizează, conform Ordinului MEN nr. 3.181/2019 privind aprobarea calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2019-2020, în două etape.

Astfel, după cum stabilește Ordinul MEN nr. 3.181/2019, părinții își pot înscrie copiii la școală începând cu data de 4 martie și până în 22 martie 2019, la ora 18:00. Cu alte cuvinte, părinții mai pot depune cererile de înscriere la școală doar până la sfârșitul acestei săptămâni, respectiv până vineri seara.

După cum a anunțat MEN recent, până la sfârșitul săptămânii trecute au fost depuse 122.220 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare. Dintre aceste cereri, 106.779, adică 87,4% din totalul lor, au fost completate pentru copii cu vârsta de șase ani sau care împlinesc această vârstă până la 31 august 2019, iar 15.441 de cereri, adică 12,6% din total, pentru copii care vor împlini vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019.

Anterior perioadei în care se pot face înscrierile în clasa pregătitoare, școlile au organizat diverse acțiuni. Este vorba, mai exact, despre organizarea, în perioada 26 februarie – 9 martie 2019, a unei “Zile a porților deschise”, zi în care părinții au putut vizita școala la care intenționează să-și înscrie copilul și au putut discuta cu dascălii din acea școală. Anterior, în data de 25 februarie 2019, școlile și inspectoratul școlar au afișat la sediul lor, dar și pe website-urile proprii, programul de completare a cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare.

Ulterior, în data de 29 martie 2019, după ce toate cererile de înscriere au fost procesate, se va afișa (la școli, dar și pe website-ului inspectoratului școlar) situația copiilor înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista cu copiii neînscriși după prima etapă de înscrieri.

Completarea cererii-tip de înscriere a copilului în clasa pregătitoare poate fi făcută, ca și în anii anteriori, online sau la secretariatul școlii la care părinții doresc să-i înscrie pe cei mici. La depunerea cererii, părinții vor depune și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

Suplimentar, în cazul în care este necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii trebuie să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii vor depune și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare, ce vor fi sunt afișate de către fiecare școală în parte.

Înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.

Sursa:.avocatnet.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii