Rămâi conectat

Știri

Părerile celorlalți sunt necesare? Pro și contra

Publicat

în

Iei decizii de una singura? Cand ai nevoie sa afli parerile celorlalti? Te ajuta alte puncte de vedere? Iata cateva idei despre cat ar trebui sa conteze ce spune restul lumii. Uneori avem nevoie de sfaturi.

Te-ai intrebat in ce momente din viata ta ai nevoie sa afli parerea celorlati? Uneori le cautam in momente de bucurie, alteori in cele de suparare, in momente importante sau obisnuite, cand avem dificultati sau cand experienta celor din jur ne este utila. Alegerea persoanei careia vrei sa ii ceri parerea are o parte constienta, destul de cunoscuta de tine si o parte inconstienta, legata de nevoi nesatisfacute din copilarie. Fie apelam la persoane dragi, in care avem incredere si carora le incredintam nevoile noastre, fie repetam dinamica unei legaturi familiale, avand nevoi de vindecare si evolutie.

Solicitarea ajutorului

Cererile tale pot fi directe, explicite sau ambigue, implicite, ascunse. Atunci cand expui o problema unei persoane apropiate, deseori faci acest lucru la doua niveluri. Primul este explicit, iar tu expui problema cu care te confrunti si detaliile pe care le consideri necesare. Astfel, ii ceri sugestii care tin de experienta persoanei sau de capacitatea de a privi situatia din exterior. La nivel mai subtil, deseori inconstient transmiti afectiv o alta solicitare. Aceasta se poate plia pe prima sau, dimpotriva, poate fi opusul primeia, exprimand alte nevoi. Este vorba aici de dorinta de primi infirmari sau confirmari ale propriilor decizii, de anumite nevoi acceptate sau respinse de catre tine, care cer sa iasa la suprafata. Odata ce le vei constientiza, le vei putea accepta si adresa mai usor, eliberandu-te de nevoia de confirmari din exterior.

Citește și Cum să procedezi când ești respins la interviu : nu te lăsa învins de un refuz

Este important ce pareri cerem

Pentru a te intelege mai bine, incearca sa iti amintesti ce pareri ceri de regula? Ceri incurajari in proiecte de viata importanta? Ceri sustinere in perioade dificile, intelegere, validare si acceptare? Sau poti marturisi anumite greseli din dorinta de a primi din exterior o iertare pe care tu nu ti-o poti acorda prea usor. Cauti vinovati atunci cand expui o situatie problematica in care te afli? La nivel inconstient, toate aceste solicitari ascund anumite nevoi.

Se poate sa incerci sa repari ceva ce nu ai primit sau trait suficient, precum sustinerea materna.

Poate atunci cand ai nevoie sa iei o decizie, trebuie sa iti fie stimulata ambitia, iar pentru aceasta cauti provocari in exterior, sub forma opiniilor celor apropiati. Alteori, cauti sa ti se confirme ca ai facut tot ce se putea pentru a intelege si tu acest lucru sau a accepta ca nu poti face mai mult.

Cat de necesare sunt parerile celorlalti

Cand ai nevoie sa fii incurajata, sustinuta sau validata, este important sa iti dai seama de asta ca sa incerci sa amenajezi contextul discutiei, in asa fel incat, cererea sa fie suficient de expresiva pentru a ii oferi celeilalte persoane sansa sa vina in intampinarea ei. Devine complicat daca aceasta cerere este acoperita declarativ “zi-mi parerea ta sincera”, dar nevoie ta este alta. Tendinta fireasca a interlocutorului este sa raspunda la ceea ce este la suprafata. In loc sa devina un sustinator, lasandu-ti puterea personala la locul ei, se supra-responsabilizeaza in locul tau si, in functie de propria poveste personala raspunde la cum ar fi fost daca el era in locul tau. Dar nu este. Nimeni nu este in locul tau!

Conflictul inconstient ne saboteaza

Conflictul inconstient influenteaza atat alegerea persoanei careia ii ceri parerea, cat si directia discutiei. De exemplu,  te hotarasti sa ii povestesti prietenei tale visurile legate de ceea ce iti doresti sa devii. Desi la suprafata e mult entuzism, de fapt, traiesti un amestec de emotii contradictorii. O parte din tine vrea sa reusesti, simti profund ca in aceasta noua cale iti poti manifesta calitatile tale nebanuite, si o alta parte din tine vrea sa ramai acolo unde esti, sa nu evoluezi, poate din teama de necunoscut. Aceste doua parti sunt in conflict, fie mai clar, la suprafata, fie mai subtil, discret. In functie de raportul dintre ele, alegi inconstient persoana careia te confesezi si, tot inconstient, o mandatezi cu „ce sa faca” pentru tine, ce sa sustina si cum: distructiv sau constructiv. Cand vei constientiza nevoile tale reale, vei putea sa ti le expui in primul rand tie, pentru a incerca sa le depasesti.

Nu uita ca deciziile care tin de viata ta sunt, in primul rand, in grija ta personala. Opiniile celor din jur ne pot uneori largi orizonturile, dar ei nu pot lua hotarari in locul nostru. Cel mai important pas este asumarea propriilor dorinte si nevoi, a posibilelor reusite, dar si a esecurilor.

Sursa:psychologies.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba