Până la finele lui noiembrie, fermierii vor încasa peste 1 miliard de euro subvenţii

Adăugat la Știri

fermieriAgenţia de Plăţi ar putea face, până la finele acestei luni, plăţi totale de peste 1 miliard de euro fermierilor eligibili la plata subvenţiilor pentru campania agricolă 2016. Este de trei ori mai mult decât s-a plătit vreodată în avans.

Până la finele acestei luni sperăm să depăşim un miliard de euro plăţi în avans. Este de trei ori mai mult decât s-a plătit vreodată în avans”, a declarat Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu ocazia deschiderii Târgului Indagra.

Potrivit acestuia, în contul fermierilor au intrata deja, în total, aproximativ jumătate de miliard de euro. Mai mult, potrivit Minsitrului, de la 1 decembrie vor începe „plăţile normale” aferente campaniei agricole 2016. „Ar fi pentru prima dată în instoria României”, a mai spus Ministrul.

Agenția de Plăți a început procesarea și autorizarea cererilor de plată pe 17 octombrie, iar plăție se vor încheia la sfârșitul lunii noiembrie.

Citește și APIA va efectua, în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, plata în avans pentru Campania 2016

Avansul din subvenția pe suprafață este calculat din cuantumurile fixate pentru acest an la principalele scheme de plată pe suprafață. Spre exemplu, pentru schema de plată unică pe suprafață ( SAPS)  se acordă în total 96,8861 euro/ha, pentru Schema de plată redistributivă:nivelul 1 (1-5 ha) = 5 euro/h, nivelul 2 (5-30 ha) = 48,8554 euro/ha, pentru schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 57,3714 euro/ha, pentru schema de plată pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii