Rămâi conectat

Știri

Până duminică, consiliile locale trebuie să stabilească valoarea taxelor şi impozitelor aplicabile în 2016

Publicat

în

Noul Cod fiscal, programat să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, stabileşte că, până la finalul acestei săptămâni, consiliile locale trebuie să adopte hotărâri prin care să stabilească nivelurile impozitelor şi taxelor locale ce se vor aplica anul viitor. Practic, duminică se împlineşte termenul-limită, de 60 de zile, prevăzut de actul normativ pentru ca autorităţile locale să emită aceste decizii. Amanuntele le afli pe radiounirea.ro.

Noul Cod fiscal a fost publicat pe 10 septembrie în Monitorul Oficial, iar prevederile sale se vor aplica chiar din prima zi a anului următor.
Totuşi, de la momentul publicării şi până în prezent, actul normativ a fost modificat deja în două rânduri, ultima dată chiar săptămâna aceasta, odată cu apariţia OUG nr. 50/2015, despre ale cărei numeroase noutăţi AvocatNet.ro a scris aici.
Concret, potrivit Codului fiscal, consiliile locale au la dispoziţie 60 de de zile de la momentul publicării documentului amintit (10 septembrie), pentru a stabili, prin intermediul unor hotărâri, nivelurile impozitelor şi taxelor locale din 2016.
Conform calculelor noastre, acest termern expiră duminică, 8 noiembrie, ceea ce înseamnă că unităţile administratv-teritoriale mai au câteva zile pentru a adopta deciziile în acest sens.
În cazul consiliilor locale dizolvate, sarcina stabilii taxelor revine primarului
Cum în cazul consiliilor locale dizolvate, unităţile administrativ-teritoriale se află în imposibilitatea aprobării, în termenul stabilit, a nivelurilor impozitelor şi taxelor locale valabile în anul 2016, Guvernul a stabilit ca, prin excepţie de la aceste prevederi, impozitele şi taxele locale să fie aprobate prin dispoziţie a primarului, până cel târziu la data de 8 noiembrie 2015 (atunci când se împlineşte termenul de 60 de zile prevăzut în Codul fiscal).
Practic, această măsură a fost luată la sfârşitul lunii septembrie, atunci când Guvernul a modificat în premieră noul Cod fiscal, prin intermediul OUG nr. 41/2015.

Citeşte şi Taxele și impozitele locale vor fi indexate anual și nu odată la 3 ani

Actul normativ amintit anterior stabileşte, printre altele, ce se întâmplă în cazul în care primarul nu îşi poate exercita atribuţiile ca urmare a încetării sau suspendării mandatului în condiţiile legii, ori în situatia în care faţă de acesta au fost dispuse, potrivit legii penale, măsuri preventive.
Concret, într-o astfel de situaţie, sarcina stabilirii nivelurilor impozitelor şi taxelor locale revine secretarului unităţii teritorial-administrative sau unei alte persoane desemnate. Suplimentar, în aceasta situaţie va fi nevoie şi de un aviz din partea administraţiei judeţene a finanţelor publice, care trebuie întocmit în acelaşi termen (cel târziu 8 noiembrie).
Totodată, potrivit OUG nr. 41/2015, dispoziţiile primarului, respectiv decizia secretarului sau persoanei desemnate, după caz, vor fi aduse la cunostinţa publică.

Din 2016, taxele şi impozitele locale vor fi indexate anual
De la anul, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, taxele şi impozitele locale vor fi indexate anual, până la data de 30 aprilie, şi nu o dată la trei ani, cum se întâmpla până acum.
În stabilirea taxelor şi impozitelor aplicabile, consiliile locale vor ţine cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, care va putea fi regăsită pe site-urile oficiale a două ministere: Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Totodată, înainte să devină definitive, sumele indexate vor trebui să fie aprobate printr-o hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiulu Bucureşti, în cazul Capitalei.

Sursa avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba