Pacienții care cumpără medicamente în perioada în care sunt internați, pot să primească contravaloarea medicamentelor şi materialelor

Adăugat la Știri

Daca ati cumparat medicamente, materiale sau dispozitive medicale in perioada in care ati fost internat intr-un spital de stat, unitatea medicala este obligata prin lege sa va restituie banii pe care i-ati cheltuit.Află de pe radiounirea.ro că poti recupera banii pe care i-ai cheltuit in spital.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi seara, la Digi24, că spitalele sunt obligate să asigure medicaţia necesară pacienţilor, iar în situaţia în care pacienţii cumpără medicamente în perioada în care sunt internaţi, pot să primească de la casieria spitalului contravaloarea medicamentelor şi materialelor.

„Aş vrea ca pacienţii să fie informaţi pentru că am constatat, de când am venit în minister, că nu se cunosc suficiente lucruri. Am fost surprinsă să aflu că pacienţii nu ştiu că pe perioada internării pacienţii nu trebuie să-şi cumpere nimic. Spitalul este obligat să le asigure. Scrie în lege.Pacientul trebuie să meargă să deconteze, cu factură şi chitanţă, medicamentele pe care le cumpără de la casieria spitalului. Are acest drept”, a declarat Sorina Pintea.
Chiar daca platiti asigurarile medicale la zi si ar trebui sa beneficiati de spitalizare gratuita, se intampla uneori ca medicii sa va solicite sa cumparati medicamente sau materiale sanitare din cauza ca spitalul in care sunteti internat nu dispune de ele la momentul respectiv. In Romania exista Legea 157 din 2008, care prevede ca bolnavii pot primi inapoi banii pe care i-au cheltuit cu medicamentele, dispozitivele medicale sau materialele sanitare pe perioada spitalizarii.

Citește și 6 din 10 români tratează infecțiile respiratorii cu medicamente, doar 40% merg la medic în caz de boală

Pasi de urmat

Bolnavii trebuie sa formuleze o cerere catre seful de sectie si managerul spitalului, prin care sa solicite acordul achizitionarii produselor sanitare si decontarea acestora; Seful de sectie si directorul spitalului trebuie sa recunoasca in scris ca nu detin materialele sanitare sau medicamentele respective in spital. Atentie! Pacientii care doresc sa deconteze sumele cheltuite in timpul spitalizarii trebuie sa cumpere medicamentele/materialele sanitare sau dispozitivele medicale abia dupa aprobarea cererii!

De ce documente ai nevoie

Dupa externarea din spital, pacientii trebuie sa depuna la directiunea unitatii sanitare in care au fost internati, un dosar care sa contina urmatoarele documente:
Cerere pentru rambursarea cheltuielilor;
Biletul emis de medicul de familie cu recomandarea de internare in spital;
Biletul de externare din spital;
Scrisoarea prin care au obtinut acordul decontarii, semnata si parafata de medicul sef de sectie si directorul spitalului;
Bonurile / facturile fiscale, din care sa reiasa ca suma ce urmeaza a fi decontata a fost cheltuita pe perioada spitalizarii.

Sursa:caplimpede.ro și realitatea.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii