Rămâi conectat

Știință și Tehnologie

(P) Ce schimbări aduce tehnologia 5G?

Publicat

în

Însoțită de uriașe controverse, așa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei cu multe dintre invenții, tehnologia 5G va fi implementată în cele din urmă, iar transferurile de date mobile se vor face cu mult mai mare viteză. Ceea ce nu este deloc rău, dacă ținem cont de faptul că, în condițiile actualei pandemii, activitățile online au crescut fantastic de mult.

Dacă 3G ne-a prezentat tehnologia mobilă, iar 4G a făcut-o și mai confortabilă prin aplicațiile sale, 5G permite transferuri de date cu viteză record și o latență scăzută la minim (timpul necesar tehnologiei să fie stimulată și să răspundă). Astfel, la aproape 50 de ani de la apariția telefoanelor mobile, industria telecomunicațiilor este remodelată, iar de beneficiile 5G vor profita din plin foarte multe sectoare de activitate.

Grație unui internet 5G mult mai rapid și stabil, medicii vor putea practic opera pacienți aflați la sute de kilometri distanță. Desigur, sunt multe lucruri de pus la punct, dar căștile și mănușile VR (Realitatea Virtuală) vor permite doctorilor să „pună mâna” pe pacienți în timp real, salvând astfel vieți fără a fi nevoie de drumuri lungi și obositoare.

O industrie care va beneficia rapid și are multă nevoie de un transfer de date super rapid este cea jocurilor video. Jocuri precum FIFA, League of Legends, Counter Strike, Fortnite, Dota și multe altele au pe zi ce trece din ce în ce mai mulți fani, iar creșterea vitezei medii de descărcare de la o medie de 89 secunde/GB la doar 8 secunde/GB în cazul 5G va duce la o îmbunătățire fantastică a experienței de joc.

E clar că și industria jocurilor de noroc, estimată la 525 de miliarde de dolari în 2021, se bazează din ce în ce mai mult pe segmentul online, astfel că 5G va veni și aici cu o serie de avantaje majore. O mare parte din amatorii de jocuri de noroc accesează astăzi jocurile preferate de pe mobil, multe case de pariuri online transmit evenimente sportive în direct prin streaming live iar secțiunile de live cazino sunt din ce în ce mai populate. Trecerea de la jocurile de cazino clasice la mese interactive de ruletă sau blackjack cu dealeri live(citeste aici cum functioneaza), în care acțiunea are loc în timp real și este transmisă în direct a fost un pas uriaș pe piața de gambling online, astfel că o conexiune mai stabilă la internet și o viteză de transfer a datelor de 10 ori mai mare sunt mai mult decât binevenite. În plus, sloturile moderne sunt la ora actuală impresionante din punct de vedere al graficii video, însă acest lucru înseamnă și resurse mai mari, astfel că 5G vine și aici cu soluțiile necesare. Poti citi afla totul despre sloturi accesand acest website.

Tehnologia 5G va fi foarte utilă și în zona dronelor. Acestea sunt utilizate în prezent în din ce în ce mai multe domenii, iar faptul că vor putea fi controlate mult mai precis iar imaginile transmise vor putea fi la o rezoluție mai mare reprezintă avantaje majore. Pe lângă filmări și transmisiuni video de calitate, obținute cu minim de efort, dronele sunt folosite și în industrii precum cea petrolieră sau energetică, fiind trimise să inspecteze locuri periculoase.

Potrivit celor mai multe estimări, implementarea pe scară largă a tehnologiei 5G urmează să genereze afaceri de peste 1.200 miliarde de dolari până în anul 2026 și ne va schimba radical viața.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știință și Tehnologie

Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde lansat la Palatul Principilor din Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde

Palatul Principilor Transilvaniei a găzduit evenimentul de lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde al municipiului Alba Iulia realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD).

Scopul acestui proiect este de a elabora un document strategic de dezvoltare urbană într-un mod integrat și sistemic, astfel Alba Iulia devenind parte integrantă a Programului Cadru Orașe Verzi, implementat deja în peste 50 de orașe din lume.

Proiectul va include analiza situației actuale a municipiului Alba Iulia, prioritizarea aspectelor de interes pentru municipiul Alba Iulia și elaborarea unei viziuni și a obiectivelor strategice care vor stabili direcția de dezvoltare a orașului pentru următorii 15 ani, dezvoltarea unui portofoliu de investiții și concepte de proiecte care să poată fi implementate pe termen scurt și va oferi asistență tehnică pentru dezvoltarea capacităților municipiului Alba Iulia de implementare a planului amintit.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriei, operatori de servicii publice, participanți din mediul de afaceri și academic, precum și cetățeni ai municipiului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

IT

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Publicat

în

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Facultatea de Informatică și Inginerie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat cea de-a cincea ediție a concursului IN4IT.

Această ediție inedită s-a desfășurat sub forma unui Hackathon la universitatea albaiuliană, fiind vorba despre o competiție între tinerii pasionați ai domeniului – elevi, studenți și masteranzi – constând în elaborarea și prezentarea unor aplicații software.

S-a urmărit crearea unor aplicații inovatoare integrabile în ceea ce reprezintă, astăzi, conceptul „Smart City”.

Cele mai inovatoare aplicații au fost premiate.
Iată care au fost laureații:
*Premiul I – Claudiu Neamțu, Diana Bîcu – aplicația XeoSmartHome – Sistem de automatizare a activităților casnice, control al centralei termice, iluminatului, irigatulului gazonului/grădinii și de control al jaluzelelor;
*Premiul II – Ioan Cutean, Stîngaciu Andrei, Petruț Vlad, Cisteian Răzvan – Aplicație pentru transport public – o aplicatie care pune împreună toate metodele de transport – taxi, serviciile de ride sharing (Bolt, Uber), trotinetele Lime și autobuzele publice;
*Premiul III – Alexandru Eugen Găzdac, Andrei Drăgan, Dragoș Bărbuț – Club. Platformă inteligentă de management de evenimente pentru Alba Iulia, care revoluționează planificarea, organizarea și promovarea evenimentelor.
sursa: facebook Facultatea de Informatică și Inginerie – UAB

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știință și Tehnologie

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

Publicat

în

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7%  față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

În luna decembrie 2022, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 12449 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (42,7%), pensiuni agroturistice (30,3%), pensiuni turistice (16,4%), înregistrându-se o scadere cu 170 persoane (-1,3%) faţă de luna anterioară si o crestere cu 3665 persoane (+41,7%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2021.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în decembrie 2022 a fost de 22503, mai mult cu 38 innoptari (+0,2%) faţă de luna anterioara si cu 6487 (+40,5%) faţă de luna decembrie 2021. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,81 zile, față de 1,82 zile cea înregistrată în decembrie 2021.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna decembrie 2022 a fost de 16,9%, mai mare atat fata de luna anterioară (16,6%) si mai mare fata de luna corespunzatoare din anul anterior (15,6%), pe ţară înregistrându-se un indice de 25,8%.

În anul 2022 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 188993 turişti, înregistrându-se o crestere cu 23,4% faţă anul 2021; turiştii români deţin o pondere de 92,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (188993 persoane), iar turiştii străini (14898 persoane) si reprezintă 7,9%. Aura Unirii, unul dintre cele mai noi hoteluri din Alba Iulia de 4 stele cu piscină interioară și SPA este una unitățile de cazare deschise în județul Alba.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 345537 ( 27482 turisti straini ), mai mult cu 25,5% faţă de anul 2021, durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în anul 2022 fiind de 1,83 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba