Organizația Mondială a Sănătății a anunțat care sunt cei mai înalți și cei mai scunzi bărbați din lume și evoluția înălțimii în peste 100 de ani

Adăugat la Știri

oameniRezultatele unui studiu realizat de 800 de cercetători din toată lumea, care arată evoluția înălțimii oamenilor în mai bine de 100 de ani a fost publicat de Organizația Mondială a Sănătății

Potrivit datelor cei mai înalţi bărbaţi de pe glob sunt olandezii, cu o înălţime medie de 1,83 metri. Cele mai înalte femei trăiesc în Letonia şi au o înălţime medie de 1,70 metri. Acestea sunt rezultatele unui studiu apărut în publicaţia eLife.

Cercetătorii au analizat modul în care a evoluat înălţimea oamenilor din 187 de ţări, din anul 1914 şi până în zilele noastre.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că bărbaţii iranieni şi femeile sud-coreene au înregistrat creşterile cele mai mari de înălţime, cu o medie de 16, respectiv 20 de centimetri.

La polul opus se află bărbaţii şi femeile din Statele Unite, care au crescut foarte puţin în acest interval, cu numai cinci-şase centimetri, arată studiul. Asta în condiţiile în care în 1914, americanii erau pe locul trei, iar americancele pe locul patru în lume ca înălţime. În prezent, ei se situează pe locul 37, iar ele pe 42.

Clasamentul de astăzi este dominat de populaţiile europene, pe primele trei locuri în ierarhia masculină aflându-se Olanda, Belgia şi Estonia, respectiv Letonia, Olanda şi Estonia, în clasamentul feminin.

Cei mai scunzi bărbaţi de pe planetă se află în Timorul de Est, cu o înălţime medie de 1,60 metri, iar cele mai scunde femei, în Guatemala, ţară care deţinea acest statut şi în 1914.

În Asia de est s-au înregistrat unele dintre cele mai mari creşteri în înălţime: locuitorii din Japonia, Coreea de Sud şi China sunt acum mult mai înalţi decât erau acum o sută de ani.

În schimb, tot în Asia, dar mai la sud, de exemplu în India, Pakistan şi Bangladesh, precum şi în Africa sub-sahariană, oamenii nu s-au înălţat prea mult în ultimul secol.

Care sunt motivele acestor evoluţii, respectiv stagnări în anumite cazuri? Cercetătorii cred că ele au legătură cu ADN-ul uman, dar şi cu alţi factori, cum ar fi schimbările climatice sau alimentaţia şi sănătatea mamei în timpul sarcinii.

Oamenii înalţi au o speranţă de viaţă mai mare şi un risc redus de boli de inimă. E adevărat, pe de altă parte, că tot ei prezintă un risc crescut de cancer colorectal, la sân sau ovarian.

Sursa: rfi.ro

Silvia Surugiu

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.177
e-mail: surugiuaalba@gmail.com

Facebook 

Comentarii