Rămâi conectat

Știri

Ora de Religie: ministerul Educaţiei susţine că elevii nu trebuie să se înscrie în anul şcolar 2015/2016, dar e contrazis

Publicat

în

Ministerul Educaţiei susţine că cererea pe care elevii au completat-o la sfârşitul anului şcolar 2014/2015, pentru înscrierea la ora de Religie, este valabilă şi pentru anul şcolar 2015/2016. Decizia este însă combătură de Emil Moise, profesorul care a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu reglementarea care încălca drepturile fundamentale ale elevilor români. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.

Nici după aproape un an de la decizia Curţii Constituţionale cu privire la modificarea metodei de înscriere la ora de Religie, din noiembrie 2014, legislaţia în materie nu a fost clarificată. Ministerul educaţiei nu a reglementat încă durata de valabilitate a unei cereri de înscriere la această disciplină şcolară şi în afara unei astfel de reglementări, oficialii din minister spun că cererile depuse la finalul anului trecut sunt valabile şi în anul şcolar următor.

„Cererile depuse conform Notei nr. 29703/16.02.2015 a MECS sunt valabile pentru anul şcolar 2015-2016. Pentru elevii din clasa pregatitoare şi clasa I în formularele-tip de înscriere părintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor au avut posibilitatea de a-şi opţiunea privind participareala ora de religie în funcţie de cultul religios dorit”, arată Ministerul Educaţiei.

Viziunea Ministerului Educaţiei este însă condamnată de Emil Moise, profesorul care a făcut sesizarea la CC. „Ministerul nu respectă decizia CC, înscrierea trebuie să se facă o dată pe an. Este o instituţie publică ce face un serviciu religios. În mod normal n-ar trebui să se înscrie nimeni pentru aşa ceva, ci să se ducă după voia inimii. Dar administrativ nu este posibil deoarece şcoala trebuie să ştie cum plăteşte profesorul. Astfel, varianta logică este să existe o cerere în măsura în care există un ciclu şcolar segmentat, adică anual. Nu e treaba Parlamentului să decisă durata de valabilitate. Deja Parlamentul a respins o adresă a Bisericii, care solicita ca valabilitatea să se întindă pe ciclu şcolar (la patru ani) sau o dată la opt ani”, a răspuns profesorul.

În plus, Emil Moise condamnă şi modalitatea în care s-a realizat înscrierea la ora de Religie pentru clasa pregătitoare sau clasa I, prin bifarea unei opţiuni din cererea de înscriere în învăţământ.

Citeşte şi Înscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisă a părinților

„Voi sesiza autorităţile că înscrierea la ora de Religie trebuie să se facă separat, nu în formularul de înscriere în învăţământ, deoarece sunt două chestiuni distincte care nu trebuie să se influenţeze una pe alta. dacă nu se iau măsurile necesare voi depune plângere penală”, spune Emil Moise.

Ce fac elevii care nu fac ora de Religie

Ministerul Educaţiei a clarificat şi situaţia elevilor care nu au optat pentru ora de Religie. „Elevilor care nu frecventează ora de Religie li se aplică prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat prin OMEN nr. 5115/2015. În situaţia în care elevul nu frecventează ora de religie, unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar vor oferi activităţi alternative: activităţi de grup sau individuale în cadrul bibliotecii sau în Centre de Informare şi Documentare, activităţi la cabinetul de informatică, activităţi sportive, recreative, artistice, culturale, civice, alte activităţi extracurriculare realizate în şcoală, activităţi de consiliere şi orientare şcolară în cadrul cabinetului de asistenţă psihopedagogică din şcoală, participarea la activităţi remediale organizate de cadrele didactice în cadrul unităţilor şcolare”, se arată într-un răspuns oficial al ministerului.

Şi această soluţie este combătută de profesor. El susţine că o bibliotecară, spre exemplu, nu are pregătirea şi atribuţiile necesare pentru a supraveghea un copil din clasele mici, care poate fi în pericol.În plus, părinţii îşi trimit copiii la şcoală ca să înmveţe ceva nu ca să stea degeaba o oră. În acest context, Emil Moise oferă propria soluţie la rezolvarea acestei probleme.

„Propunerea mea este să se ofere copiilor o disciplină cu acelaşi statut, dar non-religioasă. Astfel, la solicitarea părinţilor (disciplina fiind tot facultativă), copiii să urmeze alternativa dintr-un alt domeniu – cultură civică arte etc.”, spune profesorul.

Motivarea Curţii Constituţionale

Decizia Curţii Constituţionale dată pe 12 noiembrie anul trecut spune că elevii care doresc să participe la ora de Religie trebuie să facă o cerere în acest sens, la începutul anului şcolar. Mai exact, CCR a decis că este neconstituţional articolul din Legea Educaţiei care spune că „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie”.

În motivarea publicată în Monitorul Oficial, judecătorii Curţii Constituţionale spun că modul în care legiuitorul a reglementat oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. „Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituţionale referitorare la libertatea conştiinţei şi a religiei aplicabile în domeniul învăţământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia), întrucât în cea de-a doua ipoteză, persoana este prezumată ca manifestând deja opţiunea de a studia, fiind nevoită să acţioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezintă altceva decât o constrângere a persoanei în manifestarea unei opţiuni, cee ce de plano (automat), contravine libertăţii conştiinţei consacrată de Constituţie”, se arată în motivarea CCR.

Judecătorii au luat această decizie, în unanimitate, în urma unei sesizări depuse de un profesor din Buzău, Emil Moise, care nu a considerat că este normal ca fata lui să depună cerere de retragere de la ora de Religie. „Credeam că o să pierd procesul şi când am aflat că de fapt am câştigat a fost un şoc foarte puternic. Fata mea, care este studentă acum şi care m-a susţinut în toată lupta, m-a felicitat şi ei îi dedic această victorie, dar şi copiilor care au suferit de pe urma predării Religiei la şcoală“, a spus Moise.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba