Opt lucruri pe care nu le știai despre cireșe

Adăugat la Sănătate

cum-scot-viermii-din-cireseCireșul (Prunus avium), este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus familia Rosaceae. Termenul avium provine din cuvântul latin avis – pasăre, denumire care datorează faptului că cireșele sunt o hrană preferată de păsări, relatează wikipedia.org. Află de pe radiounirea.ro opt lucruri pe care nu le știai despre cireșe.

Roșii sau negre, dulci sau amare, cireșele sunt preferate de către cei mari și de către cei mici, iar în luna iunie sunt nelipsite de pe mesele românilor. Iată opt lucruri inedite despre cireșe:

1. Cireșul a fost descoperit de romani, în Asia, la scurt timp după cireșele au devenit fructele preferate ale multor regi și împărați. Legenda spune că romanii au descoperit aceste fructe, în Asia, în anul 70 î.Hr. Tot romanii au adus apoi cireșele în Marea Britanie, undeva în primul secol al erei noastre.

2. În cultura japoneză, cireșele sunt simbolul vieții trecătoare, floarea de cireș fiind un important reper cultural. În fiecare an, japonezii primesc liber de la serviciu pentru a merge să admire parcurile pline de cireși înfloriți.

3. Cireșele au circa 40-60 de calorii per suta de grame, în funcție de soi, astfel că sunt recomandate pentru persoanele care țin o dietă.

4. Zahărul predominant în cirese este levuloza, perfect asimilabilă de către diabetici, așa că pot fi consumate fără restricții prea mari.

5. Un cireș are rod abia după trei-patru ani de la plantare. Abia acum este momentul în care cireșul dăruiește primele lui fructe. Pentru a reuși să dea o cantitate satisfăcătoare de fructe, pomul are nevoie de 7 ani.

6. Viermele din cireaşă este de fapt larva unei muşte, care îşi depune ouăle în pulpa moale a fructului. Larvele se hrănesc cu aceasta până când cade din copac, apoi îşi continuă dezvoltarea în sol.Viermii din cireşe nu sunt periculoși și nu pot supravieţui în corpul uman, fiind distruşi de acidul gastric. Cireșele cu viermi sunt mai sănătoase, fiind un semn că pomul nu a fost stropit cu insecticide.

Citește și Cum scot viermii din cireșe?

7. La nivel mondial, România era în 2013 pe locul 3 în ce priveşte randamentul obţinut (119425 Hg/ha), pe locul pe locul 8 în ce priveşte producţia (81842 tone) şi pe 18 în ce priveşte suprafaţa recoltată (6853 ha), relatează agrointel.ro.

8. Lemnul de cireş este asociat cu „luxul” de către producătorii de mobilier şi artizani, iar prețul unui obiect de mobilă realizat din lemn de cireș poate trece ușor de câteva mii de euro.

sursa: greatnews.ro

 

Teo Negură

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0728.479.221
negurat@yahoo.com

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.