Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, obligaţi de acum înainte să accepte şi plata cu cardul

Adăugat la Știri

cardPreşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, informează Administraţia Prezidenţială.

Prin această lege operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi au obligaţia să accepte şi plata cu cardul.

Pentru această lege care modifică şi completează OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea pe motiv că actul normativ primit spre promulgare conţinea unele dispoziţii ce puteau genera incertitudine juridică şi lipsă de previzibilitate în aplicare.

Deputaţii au adoptat proiectul în varianta Senatului, care a amendat textul de lege iniţial, la solicitarea preşedintelui.

Potrivit textului adoptat, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe şi amenzi au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de credit şi debit.

Citește și Persoanele fizice din Alba pot plăti impozitele cu cardul, de la 1 septembrie

În OUG 193/2002 nu era stipulată obligativitatea folosirii acestor instrumente de plată, ci se prevedea că operatorii economici menţionaţi pot accepta şi plata cu cardul.

Una dintre prevederile adoptate se referă la faptul că ‘operatorii economici pot acorda avansuri în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante’. Avansul în numerar, de maximum 200 de lei, poate fi acordat de operatorii economici cu cifra de afaceri mai mare 10.000 de euro. Tranzacţia este asimilată retragerii de bani din bancomat. Forma iniţială a legii trimise spre promulgare prevedea obligativitatea serviciului de avans în numerar.

Sursa:economica.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii