Rămâi conectat

Știri

Operatorii economici din Alba pot depune până în 23 noiembrie solicitările de școlarizare, pentru învățământul dual și pentru cel profesional

Publicat

în

Operatorii economici din județul Alba pot depune până în 23 noiembrie solicitările de școlarizare, atât pentru învățământul dual cât și pentru cel profesional.

Învățământul profesional în judeţul nostru scolarizează elevi pentru mai multe domenii de pregătire, cele mai căutate fiind Mecanică, Turism şi alimentaţie şi Comerţ. În anul școlar 2018-2019 se pregătesc pentru învățământul profesional 1209 de elevi, cei mai mulţi fiind la Sebeş, Alba Iulia, Aiud şi Blaj. Învăţământul dual se adresează tuturor elevilor clasei a VIII-a și reprezintă o structură nouă de învățământ, menită a pregăti elevii în meserii tehnice, ce vizează integrarea mai ușoară a viitorilor absolvenți pe o piață a muncii într-o continuă schimbare.  În Alba, domeniile de pregătire în anul şcolar 2018-2019 în învăţământul dual sunt: Mecanică, Electromecanică, Electric, Turism şi alimentaţie, Industrie textilă şi pielărie, respectiv  Agricultură, care se pregătesc un total de 455 elevi, cei mai mulţi la Mecanică urmaţi de  Electromecanică şi cei mai puţini la Electric. Ca localităţi în care îşi desfăşoară cursurile, cei mai mulţi elevi se pregătesc pentru o meserie la Alba Iulia, Blaj şi Cugir. Stagiile de practică se desfășoară în cadrul companiilor partenere,absolvenții având prioritate la angajare. Pentru învățământul dual solicitările operatorilor economici de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020 se pot transmite prin e-mail la adresa [email protected] iar pentru învățământul profesional, unităților de învățământ profesional și tehnic din Alba sau Inspectoratului Școlar Județean Alba, până la finele săptămânii viitoare.

PREGĂTIREA ADMITERII ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PROFESIONAL PENTRU ANUL ŞCOLAR 2019-2020

Până la data de 11 februarie 2019

  • Stabilirea de comun acord cu unităţile de învăţământ profesional şi tehnic dacă se va organiza probă de preselecţie a candidaţilor
  • Implicarea în realizarea propunerii privind componența Comisiei de admitere din unitatea de învățământ, din care face parte şi operatorul economic

Până la data de 22 februarie 2019

Elaborarea împreună cu unitatea de învăţământ a Procedurii de preselecţie / Procedurii de admitere.

Martie-Iunie 2019

Implicarea în promovarea învăţământului profesional în unităţile de învăţământ gimnaziale în cadrul acțiunii “Săptămâna meseriilor”, alături de reprezentanţii unităţilor de învăţământ profesional cu care organizează şcolarizarea. În acest scop, este recomandat ca operatorii economici să se implice în promovarea calificărilor profesionale din oferta educaţională în cadrul:

  • vizitelor elevilor din gimnaziu în companiile pe care le reprezintă operatorii economici;
  • întâlnirilor organizate la nivelul unităţilor de învăţământ cu elevi din gimnaziu şi cu părinţii acestora, pe baza unui grafic stabilit de comun acord cu Inspectoratele şcolare;
  • acţiunilor organizate de inspectoratele şcolare pentru promovarea învăţământului profesional.

În perioada 6-17 mai 2019

  • Participarea la Târgul ofertelor educaţionale

ADMITEREA ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PROFESIONAL

27-28 iunie 2019

Participarea operatorului economic la derularea probei de preselecţie, acolo unde s-a stabilit acest lucru.

18 iulie 2019

Finalizarea primei etape de admitere la învăţământul dual, moment în care se vor cunoaşte şi numărul de elevi înscrişi în această etapă.

25, 26, 29 iulie 2019

Participare la proba de preselecţie pentru a doua etapă de admitere în învăţământul profesional, acolo unde s-a decis organizarea ei.

1 august 2019

Finalizarea celei de-a doua etape de admitere la învăţământul dual, moment în care se vor cunoaşte şi numărul de elevi înscrişi în această etapă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba