Controalele programate de inspectori vizează, în principal, identificarea și sancționarea operatorilor economici care nu sunt dotați cu case de marcat şi nu emit bonuri fiscale pentru „toate bunurile/serviciile livrate sau emit alte documente în locul bonului fiscal: note de plată/de informare/proforme”.

Pentru comercianții care nu respectă legislația în vigoare, sancțiunile contravenționale prevăzute în astfel de cazuri sunt clar stabilite de lege și diferă în funcție de gravitatea acestora, putând fi aplicate amenzi de până la 27.500 de lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din veniturile înregistrate de contribuabil în ziua respectivă, până la momentul controlului.

Citește și Te paște executarea silită? Tot ce trebuie să știi despre procedura de recuperare a datoriilor nefiscale

De reținut este că inspectorii vor dispune suspendarea activității pentru 30 de zile în toate cazurile în care se constată că operatorul economic a mai fost sancționat în ultimele 24 de luni, pentru neemiterea bonurilor fiscale.

Aceste măsuri fac parte din Operațiunea „Helios”, lansată de curând de Fisc, care are ca scop combaterea fraudei în preajma sărbătorilor pascale, controalele efectuate soldându-se deja cu amenzi și confiscări în valoare de 2,1 milioane de lei numai în primele zile de la demararea acțiunii.

Până acum, inspectorii au oprit de la comercializare 15,5 tone de legume și fructe și 3,6 tone de litri de băuturi alcoolice. Totodată, s-a decis suspendarea activității a zece operatori economici (şase pentru neutilizarea caselor de marcat și patru pentru că nedotarea cu case de marcat) şi a fost interzisă desfășurarea uneia dintre activitățile de comerț engros sau cu amănuntul în cazul a 12 contribuabili.