Informarea cu privire la situaţia financiară a asociaţiei

Prima obligaţie nouă pentru administratori face referire la informarea periodică a proprietarilor cu privire la situaţia financiară a asociaţiei de proprietari.

Mai exact, aceştia trebuie să se ocupe de „informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor, membrii asociaţiei de proprietari, cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari”, aşa cum se arată în Legea nr. 34/2015, ce se aplică din 15 martie.

Informarea trebuie să fie semnată de administrator şi contrasemnată de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari.

Practic, aceasta este o nouă atribuţie pentru administrator. Reglementarea schimbată nu conţine o obligaţie directă, însă Legea asociaţiilor de proprietari sancţionează cu amendă de la 500 la 3.000 de lei neîndeplinirea atribuţiilor de către acesta.

Citește și Ce reguli trebuie să respecți în spațiul public ca să nu fii amendat?

Conform documentului amintit, principalele atribuţii ale administratorului, indiferent că este persoană fizică sau juridică, sunt următoarele:

  • prestarea serviciilor în mod profesional;
  • gestionarea bunurilor materiale şi a fondurilor băneşti;
  • efectuarea formalităţilor necesare în angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea şi întreţinerea clădirii, derularea şi urmărirea realizării acestor contracte;
  • asigurarea cunoaşterii şi respectării regulilor cu privire la proprietatea comună;
  • gestionarea modului de îndeplinire a obligaţiilor cetăţeneşti ce revin proprietarilor în raport cu autorităţile publice (cele stabilite de adunarea generală a proprietarilor);
  • informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor cu privire la situaţia financiară, cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari.

Pe deasupra, persoana care are această funcţie trebuie să îndeplinească oricare alte obligaţii prevăzute în mod expres de lege.

Eliberarea adeverinţelor cu cheltuielile de întreţinere

A doua obligaţie nou-introdusă este eliberarea, la cererea proprietarilor, de adeverinţe cu situaţia cheltuielilor privind întreţinerea. Aceasta vizează, în acelaşi timp, şi preşedintele asociaţiei de proprietari.

„La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor”, scrie în Legea nr. 277/2015, ce a intrat în vigoare pe 18 noiembrie.

Înainte de această modificare, Legea nr. 230/2007 stabilea doar că proprietarii au dreptul să ştie toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi că pot cere acces la orice document al acesteia.

Pe lângă aceste drepturi, proprietarii mai pot să participe (cu drept de vot) la adunarea generală, să-şi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică.

De asemenea, aceştia sunt îndreptăţiţi să facă îmbunătăţiri sau modificări la proprietatea individuală, însă fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.

Sursa avocatnet.ro