Rămâi conectat

Știri

Oameni care au scos „minuni” din mâinile lor, dar nu s-au ales cu nimic! Așa a apărut și emoticonul „smiley”

Publicat

în

Atitudinea de tip de treabă nu te prea ajută să reușești în lumea artei: uneori, altcineva se va îmbogăți de pe urma sclipirii tale de geniu. Sunt sute de exemple de artiști și performeri care au fost prea nepăsători ca să profite la maximum de acordurile lor de chitară, designul de logo pe care l-au făcut sau ideile lor ingenioase, dar acestea sunt cele mai impresionante povești. Varsă o lacrimă pentru acești ghinioniști din lumea artei și asigură-te că n-o să pățești și tu același lucru.

1. Nike
Logo-ul celui mai mare brand de sport din lume n-a fost creat de o agenție gigantică de marketing, ci de o studentă. În 1971, Carolyn Davidson, studentă la design, a inventat binecunoscutul semn de bifat. Fondatorul Phil Knight, care i-a dat jobul, n-a fost de părere că e prea grozav. I-a dat lui Davidson 35 de dolari pe el.

Când Nike a ajuns pe piața bursieră, în 1983, Davidson a primit în sfârșit recunoașterea meritată. Knight a invitat-o la prânz și i-a oferit un inel cu logo-ul din diamant ( elegant), alături de un plic cu acțiuni care acum valorează 630 000 de dolari. Probabil că Knight s-a simțit foarte vinovat – din păcate, acum putem dezvălui că Davidson e singura de pe lista asta care a rămas cu ceva de pe urma creației sale.

2. Bob Ross

De câte ori am rămas singur acasă într-o sâmbătă noapte și am ascultat vocea liniștitoare a lui Bob Ross! Ross mi-a prezentat conceptul de pace interioară, datorită norișorilor lui veseli și a tehnicilor magice de pictură udă în ulei. A mai făcut și sesiunile de pictură foarte faimoase care au fost transmise la PBS din 1983 până în 1994, total gratuit. Pe drăguțul de Bob nu-l interesau banii, îl interesa să picteze. Din fericire, cu ajutorul faimei obținută din emisiunile sale, a reușit să vândă destul de multe DVD-uri. Dar pe bune, să faci televiziune gratis ani de zile?!

3. „Bitter Sweet Symphony”

Istoria plagiarismului muzical e la fel de vechi ca muzica în sine. De exemplu, Blurred Lines are sample-uri din Got to Give it Up al lui Marvin Gaye, sau Vanilla Ice încă susține că Ice Ice Baby nu sună ca Under Pressure de la Queen. În cazul The Verve, vioara din Bitter Sweet Symphony sună suspect de mult ca cea din The Last Time, un B-side de la Rolling Stones. Asta a fost de ajuns ca Allen Klein, fostul manager de la Stones, să-i pună la stâlpul infamiei pe tinerii debutanți. În mod remarcabil, The Verve primise deja permisiunea să folosească sample-ul de la Decca Records, care lansase albumul Rolling Stones.

Dar hotărârea judecătorească a stabilit ca The Verve să nu primească niciun bănuț pentru cel mai mare hit al lor. Toate drepturile de autor s-au dus la Klein. Dar cântecul a fost nominalizat la un premiu Grammy în 1998. La scurt timp, solistul Richard Ashcroft s-a apucat să facă muzică pentru teatru.

4. Semnul smiley Clasicul smiley a luat multe forme de la protestele hipioate din anii ’60 până la emoticoanele Whatsapp de azi. Harvey Ball a fost rugat de Hanover Insurance să creeze un simbol care să le motiveze angajații. Ball a făcut smiley-ul galben pe care îl știm cu toții, în zece minute, și a primit 45 de dolari. N-a realizat că poate ar fi fost deștept să înregistreze drepturile de autor pe el. Mai târziu, în 1970, smiley-ul a devenit viral când Bernard și Murray Spain au început să vândă tricouri cu el. În 2000, și-au vândut franciza la prețul de 500 de milioane de dolari. Și Harvey Ball? Uneori îl găsești la întâlniri cu fanii smiley-ului: semnează insigne cu mutra galbenă și veselă.

5. Logo-ul AC/DC

Logo-ul cu fulger AC/DC e probabil la fel de iconic ca trupa în sine. A fost făcut de Gerard Huerta în 1977 și nu trebuia să fie logo-ul trupei. Huerta a scris în contract că fontul ar trebui folosit o singură dată, pentru albumul Let There Be Rock. Pe următorul album, fontul folosit a fost diferit, dar un manager a hotărât mai târziu că vechiul logo roșu al lui Huerta ar trebui exploatat în continuare. Fără să informeze designerul, trupa l-a folosit pentru toate coperțile de album, postere și tricouri.

6. Solo-ul lui Van Halen de pe „Beat It!”

Mai sunt oameni care au atât de mult talent încât nici măcar nu vor bani pentru capodoperele lor. De exemplu, Eddie Van Halen, în timpul unei zile de înregistrări cu Michael Jackson, a creat unul dintre cele mai faimoase solo-uri de chitară din lume în 20 de minute. Într-un interviu cu BBC, a explicat că l-a făcut ca o favoare.

„M-a sunat Quincy și m-a întrebat dacă vreau să-l fac. Politica trupei noastre era că nu facem nimic în afara trupei, dar toți erau plecați din oraș și nu aveam pe cine să întreb. M-am gândit că n-o să știe nimeni că am cântat pe albumul puștiului ăstuia negru. Dar cel mai amuzant e că am rearanjat piesa.” N-a primit credit pentru solo nici pe coperta albumului. Se pare că Jones îi promisese lui Van Halen un bax de beri drept mulțumire, dar nici pe ăla nu l-a primit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba