O ieșire la iarbă verde se poate termina la spital

Adăugat la Știri

Ieşirile la iarbă verde se pot termina prost, dacă ai ghinionul să fii muşcat de o insectă veninoasă. Află de pe radiounirea.ro care sunt cele mai periculoase şi cum să te fereşti de ele.

iesire-la-iarba-verdeVăduva Neagră este un păianjen de talie mijlocie, negru cu pete roşii pe abdomen. Veninul lui este similar cu cel al viperei. Este mai des întâlnit în zona litoralului Mării Negre, unde în ultimii ani a făcut multe victime. Nu este agresiv, de regulă, însă muşcă dacă este atins sau ameninţat. Muşcătura (doar a femelei) este dureroasă şi provoacă simptome ca: greaţă, slăbiciune, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare, crampe abdominale, ameţeli şi convulsii care pot cauza chiar decesul. În cazul nefericit al unei muşcături, cel mai bine e să mergi imediat la spital.

Căpuşele, foarte periculoase

La noi în ţară au fost identificate 27 de specii de căpuşe. Înţepătura nu este riscantă, dacă insecta nu e purtătoare a unor bacterii periculoase. Dar, potrivit medicilor, o treime din căpuşe transmit în sângele victimelor bacteria care declanşează boala Lyme, o afecţiune severă, care, netratată la timp, poate provoca paralizie.
Ca să te fereşti, poartă încălţăminte adecvată, pantaloni deschişi la culoare, ca să le poţi observa imediat, foloseşte brăţări speciale, creme şi spray-uri antirepelente. Dacă mergi la munte, evită zonele în care pasc animale, precum şi cărările pe care acestea se deplasează, care sunt pline de căpuşe.
Dacă descoperi o căpuşă pe piele, încearcă s-o scoţi, dar nu oricum. E nevoie să îi extragi rapid nu doar corpul, ci şi capul (rămânând sub piele, acesta poate provoca infecţii grave). După ce ai scăpat de ea, dezinfectează locul cu alcool sanitar şi mergi la doctor, ca să te asiguri că nu ai fost infectat. Dacă nu eşti sigur că o poţi scoate întreagă, mergi direct la medic.

Atenţie la alergii!

Printre insectele periculoase se numără şi viespile, şi chiar albinele obişnuite. Cele mai periculoase înţepături sunt cele din zona capului, putând provoca dificultăţi de deglutiţie, respiraţie sau vedere.
Dar şi viespile, şi albinele înţeapă doar atunci când se simt ameninţate sau când le este deranjat cuibul. Aşa că evită să faci asta, mai ales dacă eşti alergic la veninul lor. Câteva înţepături îţi pot provoca un şoc anafilactic, ce se poate dovedi fatal.
În fine, şi ţânţarii pot fi periculoşi, pentru că pot transmite multe boli infecţioase, inclusiv encefalita. Repelenţii pentru ţânţari sunt eficienţi şi împotriva viespilor şi a albinelor.

Citeşte şi Avertismentul meteorologilor : Va fi foarte cald întreaga vară

Fereşte copiii şi animalele!

Pentru copiii mici, muşcăturile acestor insecte sunt şi mai periculoase. De aceea, pe lângă măsurile obişnuite de precauţie, e recomandat să dotezi căruciorul copilului cu o plasă deasă, care să oprească insectele.
Şi de animalele de companie trebuie să ai grijă. De exemplu, chiar dacă poartă zgardă anticăpuşe, câinii trebuie verificaţi atent, mai ales în zonele cu păr puţin (interiorul urechilor, pe burtă). Dacă parazitul nu e găsit la timp, câinii se pot îmbolnăvi de babesioză, anaplasmoză, borelioză, encefalită şi chiar paralizie.

Sursa:libertatea.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.