Rămâi conectat

Știri

O ieșire la iarbă verde se poate termina la spital: De unde vine pericolul

Publicat

în

Ieşirile la iarbă verde se pot termina prost, dacă ai ghinionul să fii muşcat de o insectă veninoasă.

Află de pe radiounirea.ro care sunt cele mai periculoase şi cum să te fereşti de ele.

Văduva Neagră este un păianjen de talie mijlocie, negru cu pete roşii pe abdomen. Veninul lui este similar cu cel al viperei. Este mai des întâlnit în zona litoralului Mării Negre, unde în ultimii ani a făcut multe victime. Nu este agresiv, de regulă, însă muşcă dacă este atins sau ameninţat. Muşcătura (doar a femelei) este dureroasă şi provoacă simptome ca: greaţă, slăbiciune, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare, crampe abdominale, ameţeli şi convulsii care pot cauza chiar decesul. În cazul nefericit al unei muşcături, cel mai bine e să mergi imediat la spital.

Căpuşele, foarte periculoase

La noi în ţară au fost identificate 27 de specii de căpuşe. Înţepătura nu este riscantă, dacă insecta nu e purtătoare a unor bacterii periculoase. Dar, potrivit medicilor, o treime din căpuşe transmit în sângele victimelor bacteria care declanşează boala Lyme, o afecţiune severă, care, netratată la timp, poate provoca paralizie.
Ca să te fereşti, poartă încălţăminte adecvată, pantaloni deschişi la culoare, ca să le poţi observa imediat, foloseşte brăţări speciale, creme şi spray-uri antirepelente. Dacă mergi la munte, evită zonele în care pasc animale, precum şi cărările pe care acestea se deplasează, care sunt pline de căpuşe.
Dacă descoperi o căpuşă pe piele, încearcă s-o scoţi, dar nu oricum. E nevoie să îi extragi rapid nu doar corpul, ci şi capul (rămânând sub piele, acesta poate provoca infecţii grave). După ce ai scăpat de ea, dezinfectează locul cu alcool sanitar şi mergi la doctor, ca să te asiguri că nu ai fost infectat. Dacă nu eşti sigur că o poţi scoate întreagă, mergi direct la medic.

Atenţie la alergii!

Printre insectele periculoase se numără şi viespile, şi chiar albinele obişnuite. Cele mai periculoase înţepături sunt cele din zona capului, putând provoca dificultăţi de deglutiţie, respiraţie sau vedere.
Dar şi viespile, şi albinele înţeapă doar atunci când se simt ameninţate sau când le este deranjat cuibul. Aşa că evită să faci asta, mai ales dacă eşti alergic la veninul lor. Câteva înţepături îţi pot provoca un şoc anafilactic, ce se poate dovedi fatal.
În fine, şi ţânţarii pot fi periculoşi, pentru că pot transmite multe boli infecţioase, inclusiv encefalita. Repelenţii pentru ţânţari sunt eficienţi şi împotriva viespilor şi a albinelor.

Fereşte copiii şi animalele!

Pentru copiii mici, muşcăturile acestor insecte sunt şi mai periculoase. De aceea, pe lângă măsurile obişnuite de precauţie, e recomandat să dotezi căruciorul copilului cu o plasă deasă, care să oprească insectele.
Şi de animalele de companie trebuie să ai grijă. De exemplu, chiar dacă poartă zgardă anticăpuşe, câinii trebuie verificaţi atent, mai ales în zonele cu păr puţin (interiorul urechilor, pe burtă). Dacă parazitul nu e găsit la timp, câinii se pot îmbolnăvi de babesioză, anaplasmoză, borelioză, encefalită şi chiar paralizie.

Sursa:libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

18 aprilie, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor: În Alba, 3 monumente patrimoniu UNESCO, Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană

Publicat

în

Astăzi, 18 aprilie, este Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost stabilită în 1982 la Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Ziua este promovată de ICOMOS (organizație internațională neguvernamentală dedicată conservării monumentelor și siturilor lumii) la nivel global.

În Alba, azi, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor celebrăm cele 3 Monumente patrimoniu UNESCO: Cetatea Dacică de la Căpâlna, Situl Rural Câlnic, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană şi cele 686 de monumente istorice de importanță națională și locală din Județul Alba.

Este vorba despre 202 monumente de arheologie , 448 monumente de arhitectură, 20 monumente de for public, 16 monumente memoriale/funerare

Judetul Alba dispune si de un bogat patrimoniu arheologic: Cetatea Dacica de la Capalna; Cetatea Dacica de la Cetatea de Balta; Cetatea Dacica de la Craiva (Apoulon sau Ranistorum); Orasele antice de la Apulum: Colonia Aurelia Apulensis si Colonia Nova Apulensis; Castrul Legiunii a XIII-a Gemina de la Alba Iulia.

De asemenea in Judetul Alba intalnim si zone etnografice cu specific arhitectural – identitar din care amintim: Satele Sasesti, Valea Tarnavelor, Secuimea Trascaului, Valea Sebesului, Tara Aurului, Valea Ariesului, Culmea Trascaului, Tara Motilor, Satele de piatra.

Conditiile istorice au impus o diversitate a cultelor religioase. Comunitatile de ortodocsi, catolici, evanghelici, reformati si evrei au construit ample monumente arhitecturale care imbogatesc patrimoniul cultural al judetului Alba. Un segment important de monumente il constituie bisericile si ansamblurile manastiresti, proprietate privata a cultelor religioase – Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia; Episcopia Romano Catolica; Arhiepiscopia Romano-Catolica; Biserica Franciscana etc. Lacasurile de cult existente pe teritoriul judetului Alba constitue premisele dezvoltarii turismului ecumenic, religios.

Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956 si desi ascunde multe minuni: locuri frumoase ascunse de civilizatie, monumente istorice antice sau medievale, dar si monumente ale naturii, neschimbate de secole, are incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO doar sapte grupe de monumente sau locuri din Romania, printre care se regasesc asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

Asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, incluse in patrimoniul UNESCO din anul 1993, sunt: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri. Potrivit UNESCO, aceste sate fiind reprezentative pentru peisajul cultural al Transilvaniei de sud. Judetul Alba are trei monumente istorice inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Cetatea Dacica de la Capalna, Situl Rural Calnic si Situl Rosia Montana.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba