Rămâi conectat

Știri

Nume haioase înregistrate la OSIM : Printre ele TE IUBESC sau MI-E POFTĂ SĂ FAC BINE

Publicat

în

Un timisorean a inregistrat la OSIM marca Te iubesc. Vezi pe radiounirea.ro ce alte nume haioase au gasit intreprinzatorii romani  pentru afacerile lor

Targul de purici„, „Prof. dr. Marioara Godeanu extract purificat de rasina Mumie cu castan Damar General Trading„, sau „Zdravan moldovenesc, crescut de pamant, pui moldovean, crescut agale in 61 de zile si oleaca” sunt numai 3 dintre marcile inregistrate in acest an la OSIM de catre romanii intreprinzatori. Atunci cand vine vorba sa-si promoveze si protejeze business-ul, oamenii de afaceri dau dovada de o imaginatie iesita din comun. In primele opt luni din 2015, firmele s-au intrecut in a inregistra tot felul de marci care mai de care mai interesante.

Intreprinzatorii credinciosi s-au gandit probabil sa-si asigure inca din start protectia divina. Asa au aparut marcile: „La Poarta Raiului„, „Al 9-lea Cer„, „Descantecul saptamanii„,  dar si „Fuga de Strigoi” sau „Noua Ordine Vibrationala„, o marca din domeniul educatiei/cercetarii, inregistrata in luna martie 2015. Iar atunci cand se simt protejati, ataca piata cu marci puternice, populare, cu impact, in genul „Mi-e pofta sa fac bine„.

Cum in Romania comertul este la putere, iar mancarea cel mai bine vandut produs, cele mai multe marci traznite incearca sa promoveze calitatile unice ale ofertei lor. Dovada marcile „Mama mea gateste mai bine” si „Zdravan moldovenesc, crescut de pamant, pui moldovean, crescut agale in 61 de zile si oleaca”. Apartine unei firme din Vaslui care incearca astfel sa se pozitioneze strategic pe piata.

Si cum o mancare buna merge cu o bautura pe masura, anul acesta s-au inregistrat marcile „Spritificator” si bineinteles „Dracoola„.

Toate acestea probabil ca vizeaza clientii de genul „Dorel„, si el marca inregistrata de catre doua companii, pe 6 clase de produse si servicii), dar si pentru „Barbosi Barba cum laude din 2013” si „Leii din Banie Craiova”.

Trecand in cu totul alt registru, ajungem „La temelia zilei de maine” alaturi de „Specialisti in imbinari armonioase” care lucreaza, bineinteles, cu „Scule Serioase„.

La temelia zilei de maine„, oamenii de afaceri au abordat, cu incredere, si latura sentimentala a business-ului, dovada ca au inregistrat marci care exprima o adevarata filozofie de viata: de la clasicul „Te iubesc„, marca exclusiva ce apartine unei firme din Timis la „Te iubesc SOFT & FRUITY limited edition Rosu demidulce” sau „Pupicul de noapte buna„. Avem, bineinteles, marci si ceva mai indraznete, precum „Lingerie show party„, „Miss Tanga Black Sea” si „Miss Bikini Fitness & Culturism„, asta pentru ca „Romancele sunt frumoase”, marca inregistrata.

Nici sanatatea, un domeniu cat se poate de serios, nu este scutit de marci cel putin speciale. De la „Prof. dr. Marioara Godeanu extract purificat de rasina Mumie cu castan Damar General Trading„, „Doctor in frumusete” la „Abil cu durerea” si „Serviciu cu suflet”, astfel de servicii te pot duce, bineinteles, spre „O viata fericita„.

Iar daca toate astea nu te ajuta, atunci „Invata sa zbori”, marca inregistrata, pentru ca viata atarna de „Ata paianjenului„.

„Imaginatia romanilor in materie de denumiri de marci nu are, practic, limite, indiferent de domeniu. Faptul ca se inregistreaza astfel de denumiri inseamna ca exista un public care rezoneaza la astfel de mesaje si ca sunt domenii in care aceste marci fac diferenta prin caracterul lor”, afirma analistii de la KeysFin.

  • Cum a ajuns Romania „raiul” marcilor inregistrate

Denumiri precum „Timisoara”, „Ardeal”, „Craiova”, „Retezat”, „Postavarul”, „Vama Veche”, dar si de scriitori precum „Bacovia” sau personaje istorice precum „Brancoveanu”, au ajuns sa devina marci inregistrate ale unor SRL-uri sau persoane fizice, si asta cu acceptul statului roman.
Cum este posibil acest lucru? „Legea este foarte permisiva in ce priveste categoriile de semne ce pot fi inregistrate ca marca, astfel ca paleta este mai mult decat tentanta pentru un viitor titular de marca”, spune Laura Leonte, avocat specializat in proprietate intelectuala si drepturi de autor, partener in cadrul societatii de avocatura Postu Leonte si Asociatii.
„Semne precum literele, cifrele, formele tridimensionale, culorile, hologramele, numele de persoane, pot constitui marci. Aceasta libertate are insa pretul ei, miza putand consta chiar in identitatea companiei sau in cea a produsului oferit pe piata, in care s-au investit resurse insemnate de bani si de timp”, a mai spus expertul.
Potrivit expertilor de la KeysFin, legea spune ca marca trebuie sa fie in asa fel conceputa incat sa fie capabila sa distinga produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altor intreprinderi. Un exemplu actual este comunul mar – „apple” devenit una din cele mai apreciate marci mondiale.
Astfel, daca termenul „apple” si reprezentarea acestuia nu ar fi avut nicio sansa sa fie inregistrat pentru productia sau comercializarea de mere, iata ca s-a dovedit a fi un caz foarte inspirat pentru productia de calculatoare si telefoane.
Cu privire la termenii geografici, inclusiv denumirile de state, acestia sunt permisi in masura in care au o functie descriptiva, referindu-se astfel la: locul de productie a unor bunuri sau de prestare a unor servicii, la obiectul unui produs (un ghid turistic despre Romania sau Bucuresti), precum si in cazurile in care acestia nu au nicio legatura cu produsul/serviciul pe care il protejeaza (Bucegi pentru pate sau bere).

„Apoi, legea prevede in mod expres o serie de exceptii destul de numeroase, denumite motive absolute de refuz, a caror existenta este verificata prin grija OSIM si care, odata confirmate, duc la respingerea cererilor de marca” afirma avocatul Laura Leonte.
Spre exemplu, orice marca compusa exclusiv din semne sau din indicatii devenite uzuale in limbajul curent sau in practicile comerciale loiale si constante, precum si marcile care contin indicatii geografice a caror utilizare ar induce publicul in eroare, sau marcile care cuprind, fara autorizatia organelor competente, reproduceri sau imitatii de steme, drapele, embleme de stat, blazoane etc, toate acestea vor fi, potrivit legii, refuzate la inregistrare.
Daca se intampla totusi ca OSIM sa considere ca anumite marci de acest gen nu se incadreaza la aceste motive absolute si sa admita inregistrarea lor, cei interesati se pot apara pe viitor solicitand, de exemplu, anularea acestora in fata instantei de judecata.
Referitor la numele de persoana, acestea se afla in lista permisa de lege. Examinarea unei cereri de marca ce contine un nume de persoana se realizeaza conform regulilor generale aplicabile tuturor marcilor. In schimb, o marca poate fi refuzata la inregistrare daca exista un drept la nume cu care ar putea intra in conflict sau daca contine, fara consimtamantul titularului, imaginea sau numele de familie al unei persoane care se bucura de renume in Romania;

„Este important ca oamenii de afaceri sa detina nu doar o marca care sa respecte cerintele legale, ci sa construiasca o marca puternica, care sa nu fie expusa usor conflictelor cu alte marci anterioare sau ulterioare. Pentru aceasta, este necesara o atentie sporita inca de la stadiul de concepere a marcii, cand trebuie analizat daca semnul depus la inregistrare este distinctiv si daca nu cumva este susceptibil a fi respins in baza motivelor absolute de refuz”, spun expertii.
Dupa acest pas, urmeaza asigurarea ca marca dorita nu se suprapune cu alte marci deja inregistrate. De asemenea, o atentie sporita este acordata listei de produse si servicii desemnate de marca.
„Daca in trecut se putea desemna o intreaga clasa de produse sau servicii din Clasificarea Nisa, regulile s-au schimbat in ultimii ani, legea impunand o listare riguroasa si cat mai restrictiva a acestor bunuri si servicii”, a subliniat Laura Leonte.

Sursa:hotnews.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Daia Română, prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

în

Prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”, Daia Română

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri 27 martie.

Contractul de finanțare este în valoare de 36m7 milioane de lei. Toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comuna Daia Română vor fi racordate la rețeaua nou construită de gaze naturale. Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Română se va realiza din stația de reglare – măsurare predare proiectată în zona satului Limba, din comuna Ciugud.

Pentru evitarea spargerii carosabilului la executarea branșamentelor, în cazul străzilor modernizate, conductele se vor amplasa pe ambele părți ale străzilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

28 martie 1923, ziua în care a fost promulgată Constituția României adoptată după Marea Unire

Publicat

în

La 28 martie 1923 era promulgata prin decret regal Constitutia Romaniei Mari, votata de Parlamentul Romaniei

Constituțiunea României din 28 martie 1923 (cunoscută și sub numele, incomplet și incorect, de „Constituția din 1923” – deoarece, constituțiilor li se precizează întotdeauna ziua, luna și anul intrării în vigoare) este Constituția României adoptată după Marea Unire.

A fost în vigoare până la adoptarea Constituției din 1938 și apoi (cu restricții) în perioada 1944-1947.

Elaborat în 1923, proiectul Constituției a fost supus dezbaterii parlamentare. După ce a fost adoptată de Parlament, a fost sancționată și promulgată de Regele Ferdinand I la data de 28 martie 1923 și publicată în Monitorul Oficial No. 282 din 29 martie 1923, dată la care a intrat în vigoare.

Potrivit Constituției din 1923, România era o monarhie constituțională, stat național, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil. Constituția unificării, cum mai e numită, consfințește realizarea României Mari și are la bază constituția din 1866, dovadă fiind faptul că din cele 138 de articole, 78 s-au păstrat din cea de la 1866. Regele Ferdinand I (1914-1927) reprezinta elementul cheie al vieții politice. El exercita puterea executivă, numea și revoca miniștrii, sancționa și promulga legile, era șeful Armatei, avea drept de veto, putea bate monedă, conferea decorații, avea drept de amnistie și grațiere, convoca și dizolva Parlamentul, încheia tratate (acestea devenind valabile după ce erau aprobate de Parlament). Parlamentul constituia puterea legislativă în cadrul regimului democratic. El era bicameral (Senatul și Adunarea deputaților) și avea rolul de a vota legile, de a le abroga și avea drept de control asupra activității guvernului.

Această constituție legifera principiul separării puterilor statului:

puterea legislativă – exercitată colectiv de Adunările legislative (Senat și Adunarea Deputaților) și Rege;
puterea executivă – încredințată Regelui, care o exercita „în modul regulat prin Constituțiune” (prin intermediul Guvernului format de partidul sau alianța care câștigă alegerile parlamentare). Formula sintetică care exprima acest principiu, larg cunoscut de public, era Regele domnește, nu guvernează.
puterea judecătorească – atribuită Înaltei Curți de Casație și Justiție și instanțelor de judecată.

Această constituție a contribuit la consolidarea Marii Uniri și a creat cadrul democratic al vieții politice din România până în anul 1938, când s-a adoptat prin plebiscit Constituția României din 1938.

Întrucât Constituția din 1938 era un document mai puțin democratic decât cea din 1923 (fiind elaborată sub presiunea politică a creșterii totalitarismului nazist și sovietic în întreaga Europă), după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai a repus în vigoare Constituția din 1923. Dpdv juridic, ea a fost în vigoare (cu multe restricții și încălcări de facto, generate de ocupația militară sovietică și de creșterea continuă a influenței politice a comuniștilor) până la lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, când Partidul Comunist Român, ajutat de ocupanți, a obținut, prin șantaj și amenințare cu forța, semnătura Regelui pe un act nelegal de abdicare. În aceeași seară, printr-o ședință măsluită a Adunării Deputaților (care se afla în vacanță parlamentară, aleșii nefiind nici măcar prezenți, ci plecați în circumscripțiile teritoriale!), comuniștii au dat o aparență de legalitate loviturii de stat, „desființând” (sic!) nu doar instituția Monarhiei, ci și Constituția în vigoare. A urmat o perioadă de vid constituțional, până la adoptarea Constituției totalitare a Republicii Populare Române, survenită la 13 aprilie 1948.

Constituţia stipula de la început că Romaâia este stat naţional unitar şi indivizibil, al cărei teritoriu este inalienabil. Cu privire la drepturile cetăţenilor, se făcea referire la condiţiile specifice democraţiei: garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, fără deosebire etnică, de limbă sau religie, egalitatea cetăţenilor în societate şi înaintea legilor, libertatea conştiinţei şi întrunirilor, dreptul de asociere, secretul corespondenţei, inviolabilitatea domiciliului. Se instituia votul universal, egal, direct obligatoriu şi secret. Militarii şi femeile, ca în toate ţările europene din acea vreme, nu puteau să-şi exprime o opţiune politică în faţa urnelor. Ascendenţa regelui faţă de Parlament consta în faptul că legile nu puteau intra în vigoare decât sancţionate (astăzi spunem promulgate), iar regele putea refuza sancţionarea unei legi. Ascendenţa faţă de Guvern consta în faptul că „Guvernul exercită puterea executivă în numele regelui”. Regele nu avea ascendenţă asupra puterii judecătoreşti, care „se exercită de către organele ei”. Numai hotărârile, care se pronunţau „în virtutea legii”, se executau „în numele regelui”. Nu exista o Curte Constituţională ca astăzi, sarcinile revenind Curţii de Casaţie, care era constituită din jurişti de profesie, integri şi neafiliaţi niciodată vreunei grupări politice. Constituţia prevedea un parlament bicameral, din care Camera Deputaţilor se alegea prin vot universal, iar Senatul era compus din membri aleşi din diferite grupări (Camera de Comerţ, cadrele didactice etc.) şi din senatori de drept: reprezentanţi ai cultelor, preşedintele Academiei Române, foşti preşedinţi ai fiecărei camere legislative, foşti senatori şi deputaţi care fuseseră aleşi cel puţin în zece sesiuni, foşti miniştri care au deţinut cel putin şase ani fotoliul ministerial, foşti preşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi alţi demnitari. Legea fundamentală exprima foarte precis prerogativele suveranului şi condiţiile succesiunii la tron. Constituţia din 1923 a funcţionat în perfectă ordine până în februarie 1938, când regele Carol al II-lea a iniţiat o Constituţie nouă, care întărea puterea regală şi limita libertăţile democratice. În principiu aceasta a fost valabilă până în 1947, deşi după abdicarea regelui s-au aplicat cutume în afara legii fundamentale, iar după 23 august 1944 a fost parţial amendată şi revizuită.

Sursa: wikipedia și ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba