Numărul seropozitivilor, în creştere: 35 de persoane, în Alba

Adăugat la Știri

Numărul persoanelor infectate cu HIV/ SIDA este în creștere, în ultimii ani, în județul Alba. 35 persoane cu HIV / SIDA erau înregistrate în evidențele Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Alba, la finele lunii trecute.

Numărul lor a crescut dacă ținem cont de faptul că în 2013 erau 14 persoane declarate, în 2015- 22 de persoane, în 2016- 28 de persoane și anul trecut- 29 de persoane. Acestea primesc, conform legilor în vigoare, o indemnizație lunară de hrană care diferă de la adult la copil.

Potrivit unui raport al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Alba, în aprilie, aproape 17.000 de lei a însumat plata indemnizației lunare, achitată pentru aceste persoane.

Pentru cei cu HIV sau bolnavi de SIDA se acordă o indemnizație lunară de hrană de 15 lei/zi, pentru un adult.

Pe lângă tratamentul gratuit, bolnavii diagnosticați cu HIV beneficiază şi de alte sume pentru a se integra în societate şi a duce o viaţă normală. Fondurile sunt virate lunar de către Ministerul Muncii prin Agenţiile Judeţene de Prestaţii Sociale.

Citește și Află în fața căror boli ești vulnerabil, în funcție de grupa ta sanguină!

HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii