Noul Cod fiscal a intrat în vigoare: Veștile bune și veștile proaste

Adăugat la Știri

Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare. Cel puțin teoretic, ar trebui să aducă ieftiniri. Scade Taxa pe Valoare Adăugată de la 24 la 20 la sută. Scade acciza la băuturi alcoolice și dispar accizele la cafea și produse de lux. În schimb, crește acciza pentru tutun.

noul cod fiscalReducerea TVA cu patru puncte procentuale se traduce printr-o scădere cu puţin peste 3 la sută a preţurilor. O ieftinire nesemnificativă, spun consultanţii.
„În cazul în care vorbim de cantităţi foarte mari, discutăm de revânzători sau engrosiști, atunci o reducere de 3% poate fi ceva semnificativ, dar pentru clientul final nu”, spune Cătălina Aldea, consultant fiscal.
„Este o chestiune de imagine, nu se va reflecta în vânzări”, adaugă ea.

O primă ieftinire, datorată reducerii TVA, s-a simțit la benzină şi la motorină. Numai că pentru mulți șoferi, ieftinirea, între 5 și 10 lei la un plin, este nesemnificativă. Așa că așteaptă să fie eliminată supraacciza introdusă de guvern în 2014. Asta se va întâmpla, însă, abia anul viitor.
ACCIZE
Noul an vine şi cu taxe mai puţine. Din noul Cod fiscal a dispărut acciza pentru cafea. A fost eliminată acciza de 4 lei pe kilogramul de cafea solubilă. Înseamnă că pentru un pachet este echivalentul a 1 leu.
Totodată, a fost eliminată şi acciza pentru iahturi, maşini cu motoare de peste trei litri şi blănuri. Această taxă pe produse de lux a fost introdusă în 2013 pentru a compensa scăderea veniturilor la buget, după reducerea TVA la pâine.

Şi preţurile băuturilor alcoolice sunt mai mici. Acciza care trebuie plătită statului de producătorii de alcool s-a redus de la 1 ianuarie cu 1.400 de lei pe hectolitrul de alcool.
„Scăderea la noi va fi de la zero până la 20%”, spune Nawaf Salameh, producător de băuturi.
Cei mai mari producători de băuturi alcoolice din România au ieftinit însă încă din luna octombrie băuturile pentru a stimula cererea în perioada sărbătorilor.
În cea mai mare fabrică de băuturi spirtoase din România, capacitatea de producţie este de 8.000 de litri în fiecare zi.

Pentru apă, nivelul TVA scade şi mai mult, deci fiecare metru cub de apă, folosit pentru orice, de la spălatul vaselor la sistemele de irigaţii, ar trebui să coste mai puţin cu 12%.

Vor fi taxaţi mai puţin şi cei care primesc dividende, adică banii pe care cel care are acţiuni la o firmă îi ia din câştigul companiei, după ce a plătit deja către stat impozitul pe profit, de 16%. Dacă, să zicem, aveţi 100 de lei de încasat ca dividende, veţi rămâne cu 95 de lei, nu cu 84, ca până acum.

Veştile bune se opresc aici pentru micii patroni. Cei care folosesc apartamentul ca sediu social pentru firmă vor fi impozitaţi suplimentar de primării, pentru desfăşurarea activităţilor comerciale. În unele cazuri, taxele locale pot ajunge şi de zece ori mai mari ca în 2015.
Partea bună este că Executivul pune la cale şi o serie de reforme în 2016, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile la ANAF sau la alte instituţii ale statului.

Noul an vine însă cu veşti proaste pentru fumători. Acciza la tutun se majorează cu 18 lei pe mia de ţigarete, iar analiştii se aşteaptă la scumpirea pachetului de ţigări cu cel puţin 30 de bani.
Sursa.digi24.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii