Rămâi conectat

Social-Economic

Normele europene privind siguranța la locul de muncă vor fi modificate

Publicat

în

Normele europene privind siguranța la locul de muncă vor fi modificate. Comisia Europeana a venit cu un nou set de masuri pentru protejarea angajatilor față de agentii chimici cancerigeni. Citește mai mult pe radiounirea.ro

Cancerul este principala cauză de decese profesionale în UE. Reprezintă 53 la sută din total, faţă de 28 de procente în cazul bolilor cardio-vasculare. Apariţia acestor cazuri poate fi prevenită prin reducerea sau eliminarea agenţilor chimici la care sunt expuşi angajaţii- 20 de milioane în toate statele membre. Acum nivelurile maxime pentru aceste substanţe şi măsurile care trebuie luate de angajatori pentru protecţia salariaţior sunt regelementate în mai multe directive europene.

Însă în urma unor dovezi ştiinţifice recente, Comisia a ajuns la concluzia că normele trebuie modificate. Concret executivul european propune stabilirea unor valori limită mai mici decît pană acum pentru unii agenţi cancerigeni sau introducerea pe lista neagră a unor substanţe nereglementate până acum. Este şi cazul silicei cristaline respirabile, o pulbere care apare în minerit la escavare sau forare şi mai ales în construcţii la taierea sau zdrobirea unor materiale precum betonul sau cărămida. Silicea, este principala cauză atât pentru boala pulmonară denumită silicoză cât şi pentru cancerul pulmonar profesional.

Vor fi niveluri noi şi pentru pulberile de lemn de esenţă tare la care sunt expuşi milioane de angajaţi din industria lemnului şi a mobilei şi pentru substanţe precum hidrazina sau compuşii de crom. Introducerea noilor valori limită ar trebui să ducă la reducerea semnificativă a numărului europenilor afectaţi de cancerul professional, spune comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, Mariane Thyssen:

“ Vom reduce acest risc limitând expunerea la substanţele cancerigene de la locul de muncă. Acest lucru va îmbunătăţi protecţia angajaţilor, va da angajatorilor mai multă certitudine din punct de vedere legal şi va salva 100.000 de vieţi în următorii 50 de ani.”

Comisia Europeană mai spune că propunerile sale vor aduce avanteje şi angajatorilor pentru că vor evita pierderea de angajaţi şi vor reduce cheltuielile pentru formarea profesională a noi salariaţi. Vor fi beneficii şi pentru statele member: vor fi diminuate costurile pentru asiatenţă medicală, pentru pensionarea anticipată şi pentru despăgubirile acordate salariaţilor în cazul bolilor profesionale recunoscute.

Sursa: romania-actualitati.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir

Publicat

în

Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător

Sâmbătă 20 aprilie a avut loc prima parte a campaniei de curățenie la Cugir.
Zeci de voluntari și reprezentanți ai administrației locale au ecologizat zona centurii Vinerea și intrarea în Cugir. Participanții s-au organizat în două tabere șu au pornit din sensuri opuse să adune mizeriile aruncate de-o parte și de alta a drumului. La acțiune au participat și primarul Adrian Teban, viceprimarul Calin Furdui, administratorul public Marius Jibotean și managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
În urma acțiunii de ecologizare au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și depozitați de către Serviciul Public de Gospodărire Locală.
Curățenia de primăvară este organizată în fiecare an de către administrația locală sub forma unei campanii de interes public care implică efortul colectiv al localității.
Practic, acțiunea conține o componentă educațională ce vizează schimbarea comportamentului oamenilor față de mediul înconjurător. Administrația nu intenționează să se sustragă de la obligațiile ce îi revin, ci dimpotrivă, dorește să contribuie la creșterea responsabilității prin educarea cetățenilor pentru a proteja mediul înconjurător, se precizează într-un comunicat de presă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

23 aprilie: Ziua Feroviarului

Publicat

în

Zi dedicată feroviarilor

În 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I.C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice de la acea vreme, au semnat un Decret prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”.

Din 1999, această zi de 23 aprilie a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă un moment important în istorie şi o recunoaştere a meritelor celor care de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea României Mari.

Drumul de fier al țării unește oameni, unește locuri și reprezintă în continuare un domeniu strategic, de interes național.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic

Publicat

în

La grădinițele din Câlnic, spații noi de joacă

Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea.

Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești, a relatat edilul.

Căsuțe colorate, tobogane și leagăne, toate au fost special amenajate pentru ca copilașii de la grădinițele din Câlnic să se bucure din plin și să profite de zilele frumoase de vară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba