Conform propunerii de act normativ, persoanele care obtin venituri din mai multe surse vor obtine concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in baza documentelor prin care vor face dovada suspendarii a cel putin uneia dintre activitati, astfel incat sumele castigate sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.

 „In perioada concediului (…), persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanta de urgenta (maximum 6 ISR intr-un an calendaristic, adica 3.000 de lei – n.r.), prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie”, scrie in proiect.

Pentru a obtine concediul si indemnizatia, parintii trebuie sa fi obtinut venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului. Conform OUG nr. 111/2010, cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioade in care solicitantii s-au aflat in situatii precum somaj, concedii medicale pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca sau concediu fara plata pentru cresterea copilului, printre altele.

Astfel, intr-o situatie in care parintii nu pot dovedi suspendarea activitatii, proiectul de hotarare de Guvern dispune ca acestia vor putea obtine venituri supuse impozitului din orice activitate, atat timp cat nu este depasita limita anuala de 3.000 de lei.

Pe deasupra, pe durata concediului pentru cresterea copilului, ambii parinti vor putea sa obtina venituri anuale de pana la 3.000 de lei, se mai arata in document.

Atentie! Autoritatile vor fi obligate sa verifice daca parintii respecta limita de venituri de 3.000 de lei pe an calendaristic, in termen de trei luni de la incheierea fiecarui an din perioada concediului, dar si de la incetarea dreptului la concediu si indemnizatie.

Daca parintii vor realiza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, acestia vor fi obligati sa anunte in scris autoritatile in luna urmatoare celei in care se va depasi limita. In acest caz, banii incasati necuvenit vor fi recuperati.

Important! Potrivit modificarilor aduse de proiectul de hotarare, persoanele care nu vor face solicitarea referitoare la concediu si indemnizatie cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in concediu, acesta si indemnizatia vor fi reduse din oficiu cu o luna.

Parintii pot primi si alti bani in timpul concediului

Persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului pot obtine si alte sume de bani fara sa le fie suspendata plata indemnizatiei, in afara de cele supuse impozitului pe venit, conform OUG nr. 111/2010.

Mai exact, plata indemnizatiei nu se suspenda nici daca beneficiarii primesc indemnizatii in calitate de consilier local/judetean, indiferent de nivelul acestora.

Totodata, o alta exceptie in acest sens prevede ca plata indemnizatiei se mentine si daca persoana indreptatita „primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu”.

Sursa:avocatnet.ro