Noi reguli pentru serviciile de transport de care beneficiază persoanele cu dizabilități

Adăugat la Știri

Persoanele cu dizabilități pot folosi cupoanele de transport cu titlu gratuit chiar la dus și întors, indiferent de ordinea efectuării călătoriei, potrivit unor modificări de reglementare propuse de Guvern. Acum, persoanele cu dizabilități precum și însoțitorii acestora, trebuie să folosească obligatoriu, cuponul de dus și de întors pentru aceeași călătorie. Dacă nu procedează așa, riscă să nu fie decontat transportul.

Mai exact, persoanele cu handicap ar putea alege serviciile pe care doresc să le utilizeze pentru transportatorul interurban, fără să fie condiționate de ordinea folosirii cupoanelor gratuite. Dacă de exemplu o persoană cu dizabilități vrea să se deplaseze la dus cu un autoturism, iar la întors să folosească cuponul de transport interurban, o va putea face fără să fi fost nevoită să folosească mai întâi cuponul pentru călătoria dus.

Acum, Hotărârea Nr. 1017/2018 prevede faptul că mai întâi trebuie folosit cuponul pentru călătoria dus și apoi cel aferent drumului de întoarcere.

Persoanele cu handicap, însoţitorii acestora, precum şi asistenţii personali sunt obligaţi să folosească întâi cuponul dus şi, dacă este cazul, cupoanele anexă aferente, apoi cuponul întors şi, dacă este cazul, cupoanele anexă aferente.”, se arată în lege.

O astfel de soluție vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități, facilitând libertatea de mișcare și dreptul acestora de a alege serviciile pe care doresc să le utilizeze pentru transportatorul interurban.”, se arată în nota de fudamentare a proiectului de hotărâre.

Conform Hotărârii nr. 1017/2018, beneficiază de gratuitatea transportului interurban următoarele categorii de persoane:

  • persoanele cu handicap grav;
  • persoanele cu handicap accentuat;
  • însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora;
  • asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav;
  • însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora;
  • persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă;
  • asistenţii personali sau însoţitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.

Sursa:dcbusiness.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii