Noi norme tehnice noi privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale

Adăugat la Știri

spitalMinisterul Sănătăţii a impus norme tehnice noi privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, printr-un ordin de ministru.

Potrivit MS, actul normativ cuprinde: normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, tehnica de lucru şi de interpretare pentru testele care evaluează eficienţa curăţeniei şi a dezinfecţiei, procedura recomandată pentru igiena şi dezinfecţia mâinilor personalului din spitale, metodele de aplicare a dezinfectanţilor chimici în funcţie de suportul care urmează a fi tratat, metodele de evaluare a derulării şi eficienţei procesului de sterilizare.

Totodată, în afara normelor tehnice ce vor trebui aplicate în unităţile sanitare, ordinul stipulează că, la achiziţia de produse de curăţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.

‘În ceea ce priveşte testele de autocontrol din unităţile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvenţă care trebuie să ţină cont de zonele de risc din spital, circulaţia germenilor în unitate şi rezultatele screening-ului la pacienţi. Cu alte cuvinte, există o frecvenţă fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere şi prevenire a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, dar se introduce şi obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situaţia epidemiologică’, precizează MS.

Citește și La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se vor efectua studii clinice în domeniul medicamentelor de uz uman

Potrivit reprezentanţilor MS, în perioada imediat următoare, vor fi adoptate şi celelalte acte normative cu impact direct asupra prevenirii şi controlului infecţiilor asociate îngrijirilor medicale.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii subliniază faptul că respectarea regulilor de igienă a mâinilor de către personalul medical şi de către pacienţi este o parte esenţială a oricărui demers de prevenire a infecţiilor din spitale.

economica.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii