Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul!

Adăugat la Societate

sfantul_andrei_2012_9bbc2f8192Potrivit tradiției fetele de măritat pot să afle cine le este sortitul dacă respectă cu strictețe câteva reguli. Pentru a şti cine le va fi soţ, fetele trebuie să apeleze la celebra turtă coaptă din aluat foarte sărat.
Jumătate din această turtă trebuie mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumătate pusă în ştergar sub pernă până dimineaţă.
Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai dacă măritişul va avea loc în perioada ce urmează postului. Dacă viitorul soţ refuză să apară în vis cu apă de băut, atunci faţă respectivă va trebui să mai aştepte.

Și femeile măritate trebuie să fie foarte atente în ajun de Sf. Andrei, deoarece acum se cere protejarea gospodăriei şi a animalele în faţă fiarelor de pădure. Pentru a reuşi acest lucru tradiţia spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii. Toate muncile bucătăriei începînd de la tăiatul pâinii şi până la gătitul mâncăurilor trebuie terminate înainte de miezul nopţii. Pieptenele vine de asemenea că obiect interzis de Sf. Andrei, aşa că toate coafurile vor fi făcute în ajun.

Dinții pieptenelui au echivalent simbolic ghearele sălbăticiunilor şi de aceea trebuie pus sub sfoară, bine legat lângă celelalte obiecte casnice tăioase. Toate aceste obiceiuri se mai păstrează și astăzi în satele din Maramureș.
Sursa: libertatea.ro

Silvia Surugiu

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.177
e-mail: surugiuaalba@gmail.com

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.