Rămâi conectat

Sănătate

Vedetele mesei de Crăciun: Ne mândrim cu sarmalele, dar nu sunt numai ale noastre. „Saramaua”, răspândită în Europa de Imperiul Otoman

Publicat

în

Ne mândrim cu sarmalele, dar nu sunt numai ale noastre! ”Saramaua” – răspândită în Europa de Imperiul Otoman

Mâncarea nelipsită de la mesele de sărbători ale românilor este sarmaua. Cert este că, acest tip de mâncare a ajuns de veacuri în bucătăria noastră tradițională, având în vedere că inclusiv Ion Creangă descria cu patos, cum lupul din poveste devora sarmalele la pomana celor doi iezișori pe care i-a mâncat.

Astfel, ne vine în minte întrebarea – cum se pregătesc corect sarmalele, de unde provin, unde se mai mânâncă. Despre toate astea – în rândurile următoare.

Sarmaua noastră cea de toate sărbătorile nu este, de fapt, numai a noastră. Sunt și alte țări care pretind a fi locul de provenienţă al sarmalei. Sarmalele sunt de sute de ani pe mesele unei părţi importante a populaţiei lumii dar au fost, se pare, inventate de turci. Odată cu ocuparea noilor teritorii, bucătăria turcă își aduce semnificativ aportul, în special în Balcani, Europa de est şi Asia centrală şi indirect, prin intermediul altor naţiuni, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Serbia, România, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Irak, Iordania, Liban, Moldova, Siria, Ucraina, Rusia, Azerbaijan, Kazahstan, Kîrghistan, Uzbekistan, Polonia, Germania, Suedia, Finlanda… Toate aceste ţări figurează pe harta sarmalelor. Sarmalele sunt, de obicei, o mâncare grea, care se prepară mai ales în timpul iernii. Se servesc alături de mămăligă, uneori cu cartofi, sau pâine, „răcorite” cu iaurt, smântână şi hrean. În mod normal, pentru fiecare familie se prepară o oală (vas) mare cu sarmale, care sunt apoi servite ca fel principal, la ocazii speciale.

Etimologie

Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”. Este vorba deci despre un ambalaj, o învelitoare care înfăşoară o umplutură. Sarma se foloseşte în paralel cu alt cuvânt turcesc, „dolma”, cele două fiind folosite în multe limbi. În timp ce sarma se referă la modul de preparare (rulou), dolma înseamnă „lucruri umplute”, referindu-se la vegetale care sunt scobite pentru a putea primi umplutura. Dolma-lele gătite cu ulei de măsline, dar fără carne tocată, se numesc “yalancı”, care înseamnă „mincinos”, „fals” sau „falsificat”. La turci mai există, de fapt, încă o denumire, „yaprak”, care este termenul ce desemnează „frunza”.

Preparare

Sarmalele sunt un univers în sine, la care fiecare ţară şi-a adus contribuţia. În general, sarmalele se prepară din carne tocată (vită, porc, viţel, sau o combinaţie a lor, dar şi miel, capră, pui, raţă, gâscă), orez, ceapă, sare, diferite condimente (piper, verdeţuri diferite, stafide, seminţe de pin, scorţişoară, ceapă) amestecate şi apoi rulate în frunze de dimensiuni mari. Pentru ambalaj se folosesc foile de varză (proaspete sau murate), sfeclă, conopidă, măcriş, viţă-de-vie (proaspete sau murate). Această combinaţie este fiartă încet timp de câteva ore. Reţetele şi modul de preparare pot varia în fiecare ţară, dar cea mai bună metodă de a le găti este fierberea lentă, în vase mari de lut. În Croaţia şi Bosnia, sarmaua conține carne tocată şi orez, dar şi carne de vită afumată. Croaţii folosesc carne de porc uscată, bacon şi cârnaţi. În Dalmaţia însă, există o variantă numită „arambašići”, care nu conţine orez, iar carnea este tăiată bucăţele mici, şi este condimentată cu lămâie, scorţişoară, cuişoare şi alune. În Serbia, sarmaua se găteşte cu varză murată, carne tocată, orez şi condimente. Sarmalele sunt fierte îndelung, în vase mari, cu slănină şi straturi de carne de porc afumată, foi de dafin şi paprika. Uneori, sarmalele se desăvârşesc în cuptor, rumenindu-se şi căpătând un gust deosebit. Sarmalele au gust mai bun dacă sunt lăsate să stea câteva zile, căci absorb mai bine gustul şi aroma cărnii afumate. Aceste sarmale se gătesc de Crăciun, Anul Nou sau Paşti. Există, de asemenea, variante de post care conţin orez, morcov ras, ceapă, condimente, nuci şi, uneori, peşte afumat.

Cu sarmalele pe mapamond

În Italia, sarmalele au fost aduse de refugiaţii din Dalmaţia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Bulgaria se poate lăuda cu sarmale preparate din carne tocată, orez şi iaurt. În Rusia, Ucraina, Polonia se numesc „golubtsy” şi sunt preparate din frunze de varză. În unele zone ale Ucrainei, sarmalele sunt fierte în borș acru sau suc de roșii.

Ucrainenii au introdus slănina în sarmale – aceasta fie este tocată, fie tăiată cubulețe. În Germania, sarmalele se numesc „Kohlrollen”, „Kohlrouladen” sau „Krautwickel” şi sunt preparate tot cu foi de varză.

În Suedia, se numesc „kåldolmar” şi sunt umplute cu carne de porc tocată şi, uneori, cu orez. Aici sunt considerate o versiune de dolma, şi preluarea lor se datorează exilului în Moldova, la care a fost silit regele Carol XII, după bătălia pierdută la Poltava, din 1709.

Regele s-a refugiat în cetatea Bender şi, apoi, a petrecut doi ani în exil, încercând să-i convingă pe turci să-l ajute să înfrângă Rusia.

Carol s-a întors în Suedia urmat de creditorii turci, de la care împrumutase bani pentru a-şi finanţa războaiele. Aceşti turci au locuit în Stockholm între 1716 şi 1732, timp în care dolma a fost introdusă în bucătăria suedeză.

Ea a fost menţionată mai întâi într-o carte de bucate din 1755, scrisă de Cajsa Warg. Pe atunci se prepara din frunze de viţă-de-vie, dar acestea au fost ulterior înlocuite cu frunze de varză, mai uşor disponibile în Scandinavia.

În Finlanda, sarmalele sunt numite „kaalikääryleet” şi sunt similare celor suedeze. În Azerbaijan sarmalele se numesc „yarpag dolmasi” şi sunt preparate din carne tocată de miel (sau amestec de miel cu vită), combinată cu praz şi orez. Pot fi rulate în foi de viţă sau de varză.

Azerii gătesc şi alte tipuri de dolma:kalam dolmasi(cu foi de varză), pomidor dolmasi(roşii umplute), badimjan dolmasi(vinete umplute), bibar dolmasi(ardei graşi verzi umpluţi), dali dolma(carne amestecată cu orez, mazăre, mărar şi mentă, cu care se umplu vinetele), lavangi dolmasi(vinete mici şi tinere umplute cu peşte), shirin dolma(carne amestecată cu castane, prune şi concentrat de suc de struguri, învelite în frunze de varză).

Aproape toate aceste variante se servesc cu iaurt sau lapte prins.

La albanezi, carnea tocată (de obicei vită), orezul şi cartofii feliaţi sunt gătite cu condimente (sare, piper, boia, vegeta), învelite în foi mari de varză, fierte sau gătite în aburi, după care sarmalele sunt gătite în cuptor.

Varza albă este folosită de albanezii din Kosovo (aici sarmaua se numeşte chiar sarma), iar cei din Muntenegru folosesc varza albă sau frunze de sfeclă.

În bucătăria armeană carnea tocată de miel sau de vită este amestecată cu orez şi învelită în foi de viţă-de-vie sau în foi de varză.

Rulourile se condimentează cu coriandru, mărar, mentă, piper, scorţişoară şi unt topit. Uneori, se folosesc şi castane şi mazăre. Iaurtul cu usturoi este folosit adesea ca sos.

Vinetele, cartofii, roşiile, ardeii graşi, ceapa, gutuile şi merele sunt umplute cu carne de miel, sau de vită, şi sunt numite „tolma”. „Echmiadzin tolma”, de exemplu, foloseşte vinete, ardei graşi verzi, roşii, mere şi gutui.

În Cipru, frunzele de viţă-de-vie umplute sunt numite „koupepia”. Ciprioţii greci denumesc toate celelalte vegetale umplute cu termenul „gemista” („umplut”) sau „dolmades” (ca plural de la „dolma”).

Când umplutura conţine doar condimente şi orez, grecii denumesc sarmalele „pseftika” („false”). În Grecia există multe variante de sarmale, în funcţie de regiune. Unii le prepară cu sos „avgolemono” (ouă şi lămâie), alţii preferă sosul de roşii.

În Iran amestecul de carne tocată de miel sau de vită, cu orez, linte galbenă şi verdeţuri aromate se foloseşte ca umplutură, învelit în frunze de viţă-de-vie (dolmeh barg mo – دلمه برگ مو), foi de varză (dolmeh kalam – دلمه کلم), vinete (dolmeh bādenjān – دلمه بادنجان), roşii (dolmeh gojeh farangi – دلمه گوجهفرنگی) sau gogoşari şi ardei graşi (dolmeh felfel – دلمه فلفل).

În Irak amestecul de orez cu carne tocată de miel sau vită, este alăturat unor alte ingrediente, precum sucul de rodie, adesea folosit în bucătăria arabă pentru a da un gust deosebit preparatelor. Arabii din Irak servesc sarmalele, de obicei, cu iaurt şi le prepară cu frunze de viţă şi sos de roşii.

În Israel, turcii otomani au introdus sarmalele în viţă-de-vie încă din secolul XVI. Aici sunt umplute cu o combinaţie de carne şi orez, dar şi cu alte ingrediente, precum lintea.

În sfârşit, în Turcia, ţara de origine a acestei minunate delicatese, există două categorii de sarmale:cele umplute cu o combinaţie de carne tocată, ceapă, seminţe de pin, ulei şi condimente şi cele umplute cu un amestec de orez (fără carne), ulei de măsline, seminţe de pin, stafide, verdeţuri (mărar, pătrunjel şi mentă) şi condimente (de obicei ienibahar, scorţişoară şi piper negru).

Sarmalele cu carne se consumă fierbinţi, ca fel principal, alături de iaurt, în timp ce cele fără carne se servesc la temperatura camerei, ca gustări.

Bucătăria turcească foloseşte o varietate de legume şi fructe umplute, cele mai obişnuite fiind ardeii graşi (biber dolma), vinetele (patlıcan dolma), dovleceii (kabak dolma), prunele (erikli dolma), frunze de conopidă şi broccoli (karalahana dolma), frunze de viţă-de-vie, sfeclă şi varză (sarma), flori de dovleac (çiçek dolma) sau midii (midye dolma).

În unele regiuni orezul este înlocuit, sau amestecat, cu bulgur de grâu.

Sarmaua românească

Nu se ştie cu exactitate când a apărut sarmaua pe teritoriul ţării noastre. Ea are însă o tradiţie puternică şi este asociată cu bucătăria noastră tradiţională. La noi sarmalele se prepară atât cu frunze de viţă, cât şi cu foi de varză. Sarmalele cu foi de varză se prepară asemănător cu varianta sârbească, din carne de porc, orez, condimente şi afumătură, fierte ore în şir la foc domol. Românii prepară şi multe alte legume umplute, vag asemănător sarmalelor, în special ardei, gogoşari, dovlecei, roşii. Toate aceste preparate se servesc cu pâine, sau mămăligă, şi sunt stropite cu iaurt sau smântână. Sarmalele sunt un preparat destinat în special sărbătorilor religioase, ca Paştele şi Crăciunul, şi chiar ocaziilor frestive, mai ales la nunţilor. Ar mai fi multe de spus despre sarmale şi rudele lor, cele la care se folosesc, ca recipiente pentru umplutură, diverse alte legume şi fructe. Când mâncăm nu ne hrănim pur şi simplu, ci ne punem în legătură cu lumea. Sarmaua reprezintă poate cel mai clar exemplu cum istoria, comerţul, cultura şi gastronomia sunt interconectate şi influenţează întreaga lume.

sursa: historia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Ecograf performant achiziționat pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș

Publicat

în

Ecograf performant pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș. Servicii medicale oferite

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia continuă investițiile în aparatură medicală de ultimă generație, pentru a asigura servicii medicale de cea mai înaltă calitate.

Recent, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș a fost achiziționat un ecograf performant care va facilita efectuarea de consultații și investigații medicale în specialitatea Medicină Internă. Ecograful este echipat cu sondă de ecografie cardiacă, ceea ce va permite efectuarea de ecografii și pentru copii.

Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș, secție externă a SJU Alba Iulia, oferă servicii medicale în domeniile medicină internă, pediatrie și obstetrică-ginecologie, atât în regim ambulatoriu, cât și pentru internări de zi. De asemenea, centrul dispune de un punct de recoltare pentru analize medicale.
Consultațiile medicale pentru copii au fost întrerupte întrucât medicul pediatru, dr. Marian Roxana Cristina, a intrat în concediu de îngrijire a copilului, însă acestea vor fi reluate începând cu 1 mai 2024. Serviciile medicale în specialitatea medicină internă sunt asigurate, în continuare, de către dr. Gherman Diana-Maria, iar cele în obstetrică-ginecologie sunt prestate de către dr. Mihăilă Florea Marius.
Activitatea la centrul multifuncțional Ocna Mureș se realizează în baza unei asocieri între Primăria Ocna Mureș și Consiliului Județean Alba, în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Primăria a pus la dispoziție spațiul, Consiliul Județean a susținut financiar lucrarea de amenajare a spațiului, iar SJU Alba Iulia ocupă de organizarea activității medicale. Pot fi oferite servicii medicale inclusiv la pacienții neasigurați, la prețuri avantajoase.
Reamintim pacienților serviciile medicale prestate în cadrul Centrului de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș:

I. Servicii Obstetrică – Ginecologie
a) În regim de Ambulator
• Consultație de specialitate;
• Consultație infertilitate sau investigații;
• Ecografie ginecologică abdominală sau endovaginală;
• Ecografie sarcină trimestrul I, II și III;
• Ecografie sarcină gemelară trimestrul I, II și III;
• Ecografie 3D, 4D;
• Ecografie Doppler trimestrul III;
• Monitorizarea ovulației;
• Cardiotocografie;
• Inserție DIU;
• Extractie DIU;
• Examen citologic Babeș Papanicolau;
• Culură secreție vaginală;
• Cultură cervicală;
• Tipizare HPV.
b) Servicii Obstetrică – Ginecologie, în regim de Spitalizare de Zi
• Evaluarea gravidei pentru infecții cu risc pentru sarcină cuprinde următoarele investigații: – Consultație de specialitate;
– Analize de laborator: Anti HIV;
Anticorpi anti HCV;
Ag Hbs;
IgG anti CMV;
IgG anti Rubeola;
IgG anti Toxoplasma;
IgM anti CMV;
Ig M anti Rubeola;
Ig M anti Toxoplasma.
• Îngrijirile acordate mamei pentru cicatrice uterină în urma unei intervenții chirurgicale anterioare cuprinde următoarele investigații:
– Consultație de specialitate;
– Analize de laborator: APTT;
Creatinina, Uree serica;
Examen complet de urina;
Examen din secretii vaginale;
Fibrinogenemie;
Glicemie;
Grup sangvin ABO, Rh;
Hemoleucograma;
Sideremie;
Testare HIV;
TGO/TGP;
Timp Quick+INR;
VDRL.
– Investigatii imagistice: Ecografie pelvis;
Ecografie endovaginală.
– Cardiotocografie.
• Îngrijirile acordate gravidelor cu Edem gestațional cuprinde următoarele investigații:
– Consultație de specialitate;
– Analize de laborator: APTT
Creatinina, Uree serica;
Examen complet de urina;
Examen din secretii vaginale;
Fibrinogenemie;
Glicemie;
Proteine totale;
Hemoleucograma;
TGO/TGP;
Timp Quick+INR.
– Cardiotocografie;
– Investigații imagistice: Ecografie sarcină.
• Polipectomie la nivelul colului uterin;
• Chiuretaj cu biopsie de col uterin;
• Colposcopie cu biopsie de col uterin;
• Chiuretaj cu biopsie de endometru;
• Alte sângerări specifice ale uterului și vaginului cuprinde următoarele investigații:
• Consultație de specialitate;
• Analize de laborator: Examene din secreții vaginale – examen microscopic nativ și colorat, cultură și identificare bacteriană/fungică
• Hemoleucograma;
• Coagulograma;
• TSH;
• FT4;
• Frotiu Babeș Papanicolau;
• TGO;
• TGP;
• Creatinină;
• Progesteron.
• Investigații imagistice: Ecografie endovaginală;
Ecografie pelvis.
II. Servicii Medicină Internă

a) În regim Ambulator
• Consult medical acordat de medic specialist;
• Monitorizare TA;
• Electrocardiogramă;
• Pulsoximetrie;
• Administrare tratament în funcție de recomandările medicului specialist:
• Recomandări pentru investigaţii de specialitate (ecografii, radiografii, CT);
• Recomandare pachet minim de analize de specialitate;
• Bilet de trimitere către alte specialităţi/internare, după caz;
• Eliberare de concediu medical, după caz;
• Prescrierea tratamentelor (Rp) ambulatoriu;
• Dirijarea în UPU a cazurilor acute, pentru internare;
• Programarea pentru spitalizare de zi.
b) Servicii Medicină Internă în regim de Spitalizare de Zi
• Evaluare clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei bolnavilor cu afecţiuni cronice, în limita competenţelor, trimestrial sau, după caz, lunar, conform prevederilor legale în vigoare;
• Monitorizare TA;
• ECG standard;
• Pulsoximetrie;
• Ecografie generală (abdomen + pelvis)
• Analize de laborator (sânge, scaun, urină, secreții diverse);
• Bilet de trimitere către alte specialităţi/internare, după caz;
• Recomandări pentru investigaţii de specialitate (ecografii, radiografii, CT);
• Eliberare de concediu medical, după caz;
• Prescrierea tratamentelor (Rp);
• Programare pentru reevaluare, după caz.
Degenerescență grasoasă a ficatului cuprinde următoarele investigații:
• Consultație de specialitate;
• Analize de laborator:
• Ag HbS;
• Ac HVC;
• alfafetoproteina (AFP);
• bilirubina directa;
• bilirubina totala;
• calciu ionic, calciu seric;
• creatinina, uree;
• colesterol seric total, HDL colesterol, LDL colesterol;
• trigliceride;
• TGO, TGP, GGT;
• fosfataza alcalina;
• LDH;
• Glicemie;
• Magneziemie;
• sodiu, potasiu;
• proteine totale, proteina C reactiva;
• VSH;
• Coagulograma;
• hemoleucograma completa;
• sumar+sediment urinar.
• Investigații imagistice: Ecografie generală (abdomen + pelvis)
• Proceduri: ECG, pulsoximetrie.
Alte anemii prin carență de fier cuprinde următoarele investigații:
– Consultație de specialitate;
– Analize de laborator:
• coagulograma;
• hemoleucograma completă;
• numărare reticulocite;
• transferina;
• creatinina;
• GGT, LDH;
• sodiu, potasiu;
• TGO, TGP;
• sideremie, feritină, uree;
• glicemie;
• examen complet de urină (sumar+sediment)
– Proceduri: ECG, pulsoximetrie.
• Cardiopatie ischemică cuprinde următoarele investigații:
– Consultație de specialitate;
– Analize de laborator:
a. acid uric;
b. calciu ionic;
c. creatinină, uree;
d. creatinkinaza;
e. colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol;
f. trigliceride;
g. glicemie;
h. hemoglobina glicozilată;
i. magneziemie;
j. potasiu, sodiu;
k. proteina C reactiva;
l. TGO, TGP;
m. TSH, FT4;
n. APTT, timp quick și INR;
o. hemoleucograma completă.
– Proceduri: ECG, pulsoximetrie.
III. Servicii Pediatrie

a) în regim de Ambulator
Serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie pentru copiii în vârstă de 0 – 18 ani, cuprind următoarele:
• Servicii medicale curative – consultaţii pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizări ale bolilor cronice, cu bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist:
• Anamneza, examenul clinic general, examenul clinic specific, stabilirea protocolului de explorări şi/sau interpretarea integrativă a explorărilor şi a analizelor de laborator disponibile, în vederea stabilirii diagnosticului;
• Unele manevre specifice pe care medicul le consideră necesare;
• Stabilirea conduitei terapeutice şi/sau prescrierea tratamentului medical şi igienodietetic, precum şi instruirea în legătură cu măsurile terapeutice şi profilactice;
• Recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu, după caz;
• Recomandare pentru dispozitive medicale, după caz;
• Bilet de internare, după caz;
• Bilet de trimitere către alte specialităţi, după caz;
• Bilet de trimitere pentru investigaţii paraclinice, după caz;
• Eliberare de concediu medical pentru aparținător, după caz;
• Supravegherea bolilor cronice;
• Evaluare clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei bolnavilor cu afecţiuni cronice, în limita competenţelor, trimestrial sau, după caz, lunar, conform prevederilor legale în vigoare;
• Bilet de trimitere către alte specialităţi/internare, după caz;
• Eliberare de concediu medical, după caz.
• Servicii diagnostice şi terapeutice
• Analize de laborator (sange, scaun, urina, secretii diverse);
• ECG standard;
• Pulsoximetrie;
• Otoscopie;
• Extragere căpușe/insecte.
• Servicii de monitorizare a nou-născuților: curbe de creștere în lungime, greutate și perimetru cranian pe grupe de vârstă și sex.
b) Servicii Pediatrie în regim de Spitalizare de Zi
Serviciile sunt asigurate copiilor în vârstă de 0 – 18 ani, pentru următoarele diagnostice:
– Infecția bacteriană nespecificată;
– Anemia prin carența de fier;
– Malnutriția protein-calorica moderată;
– Obezitatea cauzată de un exces caloric;
– Urticaria alergică;
– Diareea și gastroenterocolita probabil infecțioase;
– Gastrita cronică nespecificată;
– Infecția tractului urinar;
– Ganglioni limfatici măriți;
– Astmul cu predominanță alergică;
– Pneumonia acută;
– Amigdaliata acută;
– Hepatita reactivă nespecifică;
– Altă durere abdominală nespecificată;
– Diabet zaharat tip 1.
Consultațiile în cabinetele medicale se vor acorda doar pe baza programării prealabile. Dacă doriți o consultație la unul dintre cabinetele noastre, vă rugăm să sunați la unul dintre numerele de telefon din lista de mai jos.
RECEPȚIE: 0786473091; 0258/401544; 0258/401545; 0258/401546
CABINET OBSTETRICĂ – GINECOLOGIE: 0786473091, program orele 08:00-15:00
CABINET MEDICINĂ INTERNĂ: 0786531592, program orele 08:00-15:00
CABINET PEDIATRIE: 0764453278, program orele 08:00-15:00.

Biroul de presă al SJU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Investiții la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

Publicat

în

Aiud: Investiții la Spitalul de Pneumoftiziologie

Zilele trecute a avut loc predarea/primirea amplasamentului aferent investiției „Extindere pentru Acces de Urgenta Aripa Nord a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud”.

Realizarea obiectivului de investiții este necesară pentru facilitarea accesului ambulantei in incinta spitalului, preluarea pacientilor cu liftul din exterior prin executarea unei rampe de acces pentru ambulanta si conectarea acesteia cu pavilionul central in zona de triaj.

Prin lucrările aferente investitiei se urmărește crearea unui flux auto de circulație cu sens unic în incintă, a unui număr de 24 locuri de parcare, dintre care unul pentru persoanele cu dizabilități, a unei rețele de trotuare și alei pietonale cu dispunere coerentă care să deservească unitatea sanitară și anexele specifice și prevederea unui iluminat corespunzător în această zonă.

Proiectul este finanțat integral de Consiliul Județean Alba, instituție în subordinea căreia se află spitalul, iar valoarea totală a investitiei este de 1,3 milioane de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Urzicile combat astenia și elimină toxinele: Care sunt proprietățile și beneficiile acestei plante, vedetă a primăverii

Publicat

în

Una dintre verdeţurile-vedetă ale primăverii sunt urzicile, care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Este considerată o plantă completă, deoarece are mulţi compuşi benefici care pot ajuta la ameliorarea unor afecţiuni. Printre altele, urzicile combat astenia, au acţiune diuretică şi antiinflamatoare şi ajută la eliminarea toxinelor.

Urzica este bogată în vitamine (A, B2, B5, B9, C, K), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor), proteine, aminoacizi, clorofilă, acid galic şi mucilagii. Este un aliment ideal, contribuind la refacerea organismului, la vitaminizare şi la susţinerea vitalităţii.

Urzicile se consumă opărite şi adăugate apoi în ciorbe, sufleuri sau sosuri. Apa în care au fiert este foarte bună pentru consum, precum şi pentru diferite tratamente externe.

Datorită conţinutului de siliciu, urzicile aduc beneficii sistemului osos (osteoporoză), pielii (acnee, eczeme, psoriazis) şi rinichilor. Graţie conţinutului de fier, urzica este un adjuvant în anemie, fiind indicată femeilor cu ciclu menstrual abundent.

Din punct de vedere medicinal, remediile pe bază de urzici au acţiune diuretică, astringentă, hemostatică, antidiareică, antiinflamatoare, antiinfecţioasă, hipoglicemiantă, astringentă, imunostimulatoare, depurativă. Dacă vrei să încerci un tratament naturist pe bază de urzici, este bine să ceri părerea unui fitoterapeut, care îţi va face recomandările în funcţie de problemele tale de sănătate.
Remedii pe bază de urzici

Contra asteniei. Dacă te confrunţi cu astenia de sezon, ceaiul de urzică te poate ajuta. Poţi consuma 2 săptămâni o infuzie din frunze de urzică. Se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Pentru efect de detoxifiere, poţi încerca următorul remediu! Se adaugă 15 g de frunze de urzică şi 15 g de rădăcină de păpădie într-un litru de apă şi se fierbe. Când dă în clocot, se opreşte şi se lasă 20 de minute la infuzat. Se bea infuzia pe parcursul unei zile, într-o cură de 21 de zile. Pentru efect depurativ, se poate face şi o cură cu exctract de urzică (400 mg pe zi), 2-3 săptămâni, de 3 ori pe an.

În caz de dureri articulare. Pentru că are acţiune antiinflamatoare, urzicile pot ameliora durerile articulare. Într-un litru de apă se adaugă 1 pumn de urzici şi se stinge focul când atinge punctul de fierbere. Se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează şi se bea de-a lungul zilei, într-o cură de 10-15 zile.

Hemoroizi: Pentru a reduce disconfortul dat de hemoroizi, se fac spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul de urzică.

Căderea părului. Bogăţia de minerale din urzici recomandă planta şi pentru prevenirea căderii părului. Pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi pentru a reduce căderea firelor, se masează pielea capului cu infuzie sau macerat de urzici. De asemenea, masajul scalpului cu tinctură de urzică tratează mătreaţa. Pentru un păr strălucitor, foloseşte la clătit o fiertură de urzică (2 pumni de plantă se fierb 10 minute în 1 litru de apă).

Contra sângerărilor menstruale abundente. Pentru a reduce sângerările, poţi consuma infuzie sau macerat de urzică. Maceratul se prepară astfel: se adaugă 1 lingură de urzică uscată în 250 ml de apă şi se menţine 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Pentru efect diuretic. Urzica are efect diuretic (creşte cantiatea de urină eliminată), prevenind retenţia de apă, guta şi calculii renali. Totodată, favorizează eliminarea toxinelor pe cale renală, fiind indicată în infecţii urinare. Urzica este de ajutor în eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind la purificarea sângelui. Pentru aceste beneficii, se recomandă infuzia de urzică, în cure de 2 săptămâni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba