Muzeu al Unirii, în casa primului primar albaiulian, Camil Velican: Călimara și penița de aur cu care s-a semnat actul Unirii de la Alba Iulia, un nou pol turistic pentru albaiulieni și turiști

Adăugat la Știri

Administrația locală din Alba Iulia intenționează să pună în valoare câteva obiective turistice ce au legătură cu istoria orașului, în special cu actul Unirii de la 1918.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat la Unirea FM că pentru a marca Centenarul Marii Uniri, casa primului primar al orașului Alba Iulia, Camil Velican, pe care a cumpărat-o primăria, va fi reabilitată în acest an. Se dorește a fi un Muzeu al Unirii, pentru că acolo s-a desfășurat activitatea pregătitoare  actului Unirii din 1918.

Gabriel Pleșa : ”Va trebui să dăm Albei Iulia și alte obiective turistice în afară de cele aflate în Cetatea Alba Carolina. Un punct de atracție va fi Casa Memorială a lui Camil Velican, a primului primar al orașului Alba Iulia , pe care am cumpărat-o. Vrem să începem reabilitarea ei. Casa are o valoare extraordinară, dar a fost necunoscută mult timp publicului. Aici a fost toată activitatea premergătoare actului unirii de la 1 decembrie 1918, aici s-au semnat actele unirii, aici au locuit, la soții Velican, mare parte din delegații de la 1 decembrie 1918. O casă care a fost splendidă în acea perioadă, într-o zonă în care locuia intelectualitatea orașului, avocați, profesori, medici.”

Citește și Alba Iulia, la 1900 : 32 de străzi și peste 11.000 de locuitori

Viceprimaru Pleșa a declarat că în casa primului primar al municipiului Alba Iulia va fi făcut un Memorial al Unirii, un muzeu cu obiecte originale.

”O parte din mobilier a fost recuperat. Moștenitoarea lui Camil Velican, nepoata de la Cluj, vrea să ne pună la dispoziție penița de aur și călimara cu care s-au semnat actele Unirii. Lucruri sacre, pe care le vom reda publicului. O parte din mobilier se află la Muzeul de Istorie din București, va ajunge la noi, în custodie, probabil. O parte, am recuperat de la alți moștenitori, undeva de la o casă de la țară iî Valea Drăganului, câteva obiecte de mobilier, câteva tablouri originale. Va fi un nou pol turistic pentru Alba Iulia. După Sala Unirii, cred că e cel mai important imobil ce are legătură cu actul istoric de la 1918.”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii